2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés
hirdetés

Narkolepsziát okozhat egy új influenza elleni oltás

Az új influenza elleni Pandemrix oltás megnöveli a narkolepszia kockázatát – derül ki egy francia tanulmányból. 

Az oltás nemcsak gyermekeknél és fiataloknál, hanem felnőtteknél is növeli a betegség kialakulásának rizikóját, mondta el Antoine Pariente, a tanulmány koordinátora, akit az MTI alapján a hvg.hu idéz.

Finnországban és Svédországban már korábban bizonyították a kockázatot. 

A brit cég által készített Pandemrix oltóanyagot Németországban is bevetették a sertésinfluenza elterjedésétől tartva. Az anyag olyan erősítő összetevőket is tartalmaz, amelyek effektívebbé teszik az oltást, de erősebb mellékhatásokat is okoz.

Franciaországban az egészségügyi hatóságok csütörtökig a beoltott páciensek körében 51 narkolepsziás esetet regisztráltak, közülük 47-en Pandemrix anyagot kaptak.

A narkolepsziában szenvedő betegnél napközben is erős álmosság jelentkezik, amely kontrollálhatatlan alvási szakaszokkal társul. A ritka betegséget hirtelen izomelgyengülések is kísérhetik.

A sertésinfluenza 2009 elején indult el Mexikóból és terjedt el az egész világon. Júniusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványt hirdetett, amit csak 2010 augusztusában, az influenzahullám lecsendesedése után vontak vissza.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Sokaknak rossz tapasztalatuk van az egészségüggyel, de nem elég a kórházakon számon kérni a szabályok betartását. Rendszerszintű változásra van szükség az egészségügyben.

A körülményeken múlik, de nem feltétlenül sérti az egészségügyi dolgozók jogait az, ha csak védőoltással tarthatják meg az állásukat. Alapvető jogokat sért viszont a kormány, amikor az oltatlan dolgozókat teljesen megfosztja a végkielégítéstől.