2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Naponta negyven fiatal hal meg erőszak miatt Európában

Európában naponta negyven, évente több mint tizenötezer fiatal hal meg erőszakos cselekmény következtében - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből, amelyet a szervezet európai regionális irodája készített.

A kedden Koppenhágában, a Biztonság 2010 londoni világkonferencia alkalmából nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az erőszak a harmadik legjelentősebb halálok Európában a 10 és 29 év közötti korosztály körében. Tíz gyilkosságból négyet késsel követnek el. Ez az adat csupán a jéghegy csúcsa, mert minden egyes megölt fiatalra becslések szerint 20 másik jut, aki az elszenvedett sérülésekkel kórházba kerül.

A fiatalok egyszerre áldozatai és elkövetői az erőszakos cselekedeteknek. Számos esetben az erőszak a nehéz gyermekkor miatt alakul ki a fiatalokban, agresszív magatartásuk pedig gyakran az iskolai vagy az otthoni megfélemlítés miatt alakul ki.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának magyar vezetője szerint sok életet lehetne megmenteni, ha Európában minden ország azt a gyakorlatot követné, mint az erőszak megelőzésében élen járók. Amennyiben minden állam ugyanolyan szintre csökkentené az erőszak szintjét, mint azok a régiók, ahol ez a legalacsonyabb, évente 13 ezer fiatal életét lehetne megmenteni, vagyis 10 gyilkosságból 9-et meg lehetne előzni.

Az adatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb mértékben kell beruházni az erőszak megelőzésébe. Különösen akkor, amikor a növekvő munkanélküliség és leépülő társadalmi jólét az erőszak fokozódásával társítható - hangoztatta a szervezet európai irodájának magyar irányítója.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink