2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Naponta milliónyian kapnak el nemi betegségeket

A WHO most közzétett statisztikái szerint a nemi úton terjedő betegségek közül legalább egy érint minden 25. embert, írja az NLCafé.

Ez azt jelenti, hogy naponta több mint egymillióan kapnak el valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint.

„Ezek a fertőzések azt mutatják, hogy az emberek könnyen kockára teszik az egészségüket a szexualitáson keresztül” – magyarázta az NLCafé szerint dr. Melanie Taylor, a WHO reproduktív egészséggel kapcsolatos kutatásaiért felelős osztályvezetője a CNN hírcsatornának adott nyilatkozatában.

A WHO szerint évente több mint 376 millió új esetet diagnosztizálnak. Taylor rámutatott, hogy ez a konkrét fertőzéseket, nem pedig a fertőzött személyeket jelenti, hiszen egy ember többféle nemi betegséget is elkaphat, vagy újra megfertőződhet.

A legtöbb esetben vaginális, anális vagy orális szex során terjed a fertőzés, de például a chlamydiát, a szifiliszt vagy a trippert – ami ellen már védőoltás is van! – például az anyák is továbbadhatják születendő gyerekeiknek. A szifilisz pedig fertőzött vér útján is képes terjedni. Ha ezeket a fertőzéseket nem kezelik, súlyos következményei lehetnek, például meddőség, méhen kívüli terhesség vagy a HIV-fertőzés magasabb kockázata. A világszervezet hangsúlyozta, hogy bár ezek a betegségek antibiotikumokkal kezelhetőek, sokszor problémát okoz a megfelelő szerek hiánya, illetve az antibiotikumokkal szemben ellenálló mikroorganizmusok terjedése.

(forrás: Nők Lapja Café)
hirdetés

Könyveink