hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Napi gyakorlat a kamu orvosi igazolások kiadása

Nem tervezi a kormány, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát. A témát ezúttal az InfoRádió járta körbe.

Nem tervezi a kormány, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát – derült ki az Országgyűlés hétfői ülésén. A szülők a legtöbb iskolában félévente három nap hiányzást igazolhatnak a gyereküknek. Ez nagyon kevés – panaszolta az InfoRádiónak egy gyermekét egyedül nevelő budapesti édesanya, aki elmondta, hogy a szülők a háziorvosokkal összefogva rendszeresen betegnek hazudják a gyereket, ami nyilván nem megoldás.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette nekik, hogy valóban nincs törvény a szülő által igazolható szabadnapok számára. Ezt az iskolák önállóan határozhatják meg, és legtöbb helyen valóban három napot engedélyeznek nekik, ami tényleg kevés. A házi gyermekorvosok vezetője egyetért azzal, hogy vannak olyan megbetegedések, amelyekkel felesleges orvoshoz vinni a gyereket, tehát a szülői igazolásnak is elegendőnek kellene lennie.

Póta György elismerte, hogy a kamu orvosi igazolások kiadása napi gyakorlattá vált.

Hétfőn a jobbikos Bencsik János az Országgyűlés elé vitte a témát, azt kérdezte, tervezi-e kormány, hogy lazít az egynapos hiányzások igazolásának iskolai és óvodai gyakorlatán. Szerinte a jelenlegi rendszer egyaránt csalásra kényszeríti a szülőket, a pedagógusokat és az orvosokat. Van olyan, hogy a beteg gyerek egy napra elővigyázatosságból otthon marad, de másnap csak úgy mehet iskolába, ha visz orvosi igazolást.

A kormány azonban nem tartja indokoltnak, hogy a szülők háromnál több napot igazolhassanak a gyereküknek – derült ki Rétvári Bence válaszából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: ha a gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos.

A szülők által igazolható hiányzások növelése érdekében egy gyermekorvos, Tordas Dániel néhány hónapja petíció indított, amit már több mint tízezren aláírtak.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink