hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Nanorészecskékkel kezelik majd az agydaganatot?

Egyre többször olvashatunk a nanorészecskék orvosi felhasználásáról, azonban a legtöbb fejlesztés még kísérleti stádiumban van. Ez vonatkozik az agytumorok nanorészecskékkel való kezelésére is, de ha a szellemes eljárás beválik, új korszak kezdődik az agydaganatok gyógyításában.
A Nature Materials legutóbbi számában az Egyesült Államok Argonne Országos Laboratóriumában és a Chicagói Egyetemen dolgozó kutatócsoport forradalmian új terápiás eljárást ismertet, amelyről a Science Daily is beszámol.
 
Az agydaganatok kezelése nagyon nehéz, ezért természetes, hogy a kutatók új megoldásokat keresnek. „Különleges tulajdonságokkal rendelkező 'okos' anyagok kifejlesztésén dolgozunk, amelyek új gyógyító beavatkozásokat tesznek lehetővé” – mondta Elena Rozhkova, a hét tagú kutatócsoport egyik tagja.
 
Az általuk kidolgozott módszer első lépése, hogy arannyal borított, kerek vas-nikkel mikrolemezeket gyártanak, amelyek kötődnek az agytumort felkutató, és a tumorsejtekhez kötődő antitestekhez. A lemezek nanomágneses tulajdonsággal rendelkeznek, és ennek felhasználásával alkalmazhatók a tumorsejtek mechanikus ingerekre érzékeny ioncsatornáinak aktiválására.

A lemezek – a tumorellenes antitest közvetítésével – a tumorsejtekhez kötődnek, és alapállapotban a sejt felszínére fekszenek fel. Ha azonban beavatkozás hatására kis erősségű, váltakozó mágnesességű tér jön létre bennük, ennek hatására rezegni kezdenek. A rezgés átterjed a tumorsejtekre is, amelyekben „öngyilkosságot”, azaz programozott sejthalált (apoptózist) váltanak ki. Mivel a lemezkéket a sejthez rögzítő ellenanyagok kizárólag a tumorsejtekhez kötődnek, az eljárás egyáltalán nem károsítja az egészséges agysejteket, szemben a ma alkalmazott módszerekkel (kemoterápia, radiológiai kezelés), melyeknél ez elkerülhetetlen.
 
 „Lázba hoz minket az anyagtudománynak és az élettannak ez az összeolvasztása, azonban még nagyon korai fázisában vagyunk csak a kutatásnak. Nemsokára elkezdjük az állatkísérleteket, de az emberi vizsgálatokra csak évek múlva kerülhet sor” – hűti le némileg a vérmes reményeket a kutatócsoportban dolgozó Valentyn Novosad. Elena Rozhkova hozzáteszi, hogy a rák nanorészecskékkel való kezelése nem új gondolat, a nagy lehetőség abban rejlik, hogy a tumorsejteket a környező egészséges sejtek károsítása nélkül lehet elpusztítani.
 
A további kutatások deríthetnek csak fényt az esetleges mellékhatásokra is, amelyekre vonatkozóan a laboratóriumi vizsgálatok nem adhatnak felvilágosítást.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés