hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

 

Nano méretű robotok diagnosztizálnak

A kanadai kutatók által kifejlesztett pirinyó robotok példátlan sebességgel ismerik fel a betegségeket.

Egy, a kanadai Brock Egyetem kutatói által vezetett csapat olyan nanobotot (apró robotot) hozott létre, amellyel a betegségek sokkal gyorsabb és pontosabb diagnózisára nyílik lehetőség. A tudósok nemrég az ACS Nano nevű folyóiratban publikálták a technológiát bemutató tanulmányukat.

„A [nanobot] kialakítása bonyolult, ám a használata rendkívül egyszerű" – nyilatkozta egy sajtóközleményben Feng Li, a Brock Egyetem kémiaprofesszora. A robot átmérője mindössze 20 nanométer (vagyis a tű hegyénél is kisebb), és az eszköz aranyból készül. Az apró szerkezetből rövid és hosszabb DNS-szálak kandikálnak elő. Ez utóbbiakat mindig egy konkrét betegségre szabják (a kutatók először tuberkulózissal tesztelték az eljárást), a rövidebb szálak pedig olyan vegyületet tartalmaznak, amelyik a fonalak levágása után fluoreszkálni kezd.

Amennyiben a nanobotot olyan vérmintába helyezik, amelyben tuberkulózis-DNS-t tartalmazó sejtek úszkálnak, a hosszú szálak azonosítják a betegséget, és levágják a rövidebb fonalakat, amitől a folyadék „izzásnak” indul.

A módszerről bővebben itt olvashat >>>>

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink