hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Vizsgálatot indít a tárca és adatokat vár az ombudsmantól

Nagyobb körültekintéssel is lehetett volna?

Az Egészségügyi Minisztérium külső szakértők bevonásával tanulmányozza az ombudsman hétfőn napvilágot látott jelentését az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása miatt kialakult helyzetről, s ígérete szerint külön figyelmet fordít az ajánlásaira. A vizsgálat eredményét a miniszter megküldi az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapításaira reagálva a szaktárca közleményt tett közzé. A minisztérium hangsúlyozza: az OPNI megszüntetése után szerinte egyeten beteg sem maradt ellátatlanul. Kétségtelen, hogy az átszervezést illetve a betegek elhelyezését fokozottabb körültekintéssel is meg lehetett volna oldani, de még az átmeneti időszak alatt sem jelentkeztek olyan problémák, amelyeknek megoldását az átvevő intézmények ne orvosolták volna - olvasható a közleményben.

Az OPNI feladatait tavaly április 1-jétől december végéig folyamatosan adták át. Az intézmény pszichiátriai profilját három tulajdonos-fenntartó vette át: a Fővárosi Önkormányzathoz 410 ágy, a Semmelweis Egyetemhez 95, a Pest megyei Önkormányzathoz pedig 20 ágy került; a neurológiai feladatok ellátását az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet biztosítja. Az OPNI-ban folytatott kutatási feladatok ugyancsak a Semmelweis Egyetemhez kerültek, így a többi közt a Szabó Máté által említett prion-program is.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése nem veszi figyelembe, hogy a főváros lakossága egészségügyi ellátásának megszervezésében nem az a legfontosabb körülmény, hogy a beteg Pesten vagy Budán lakik-e, sokkal inkább az, hogy a főváros egész területén elérhető az adekvát ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató - közli a szaktárca. Véleménye szerint a stroke ellátás a Budai oldalon a Szent János Kórházban biztosított - az OPNI megszüntetését követően mind a betegforgalom, mind a diagnosztikai ellátást igénybe vevők száma megemelkedett a Szent János Kórházban. Ezért a minisztérium szerint nem fogadható el az a megállapítás, hogy Buda és Buda környékén élők európai színvonalú stroke ellátás nélkül maradnának. Nincs olyan területe a fővárosnak, amelyről 30 percen belül ne tudná a mentő a megfelelő intézménybe szállítani a beteget. Nem értenek egyet azzal a megállapítással sem, miszerint a pszichiátriai ágyak számának csökkenésével arányosan nő a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma. Minrt írják, nem ismertek előttük ilyen irányú hazai és nemzetközi tapasztaltok.

Korábban az ombudsmanéhoz hasonló kritikákat fogalmazott meg a Fidesz részéről Mikola István. Az Orbán-kormány egykori miniszterének azon kijelentésére, hogy 12 olyan személyről tudnak, aki az OPNI bezárása után öngyilkos lett, Székely Tamás miniszter a parlamenti egészségügyi bizottság ülésén vizsgálatot ígért, s azt kérte Mikola Istvántól, hogy szolgáltasson ehhez adatokat, információkat. A volt miniszter a Medical Tribune-nek adott interjújában azonban úgy vélte, a miniszter bármilyen adathoz hozzájuthat, nekik ez sokkal nehezebb. A szaktárca az ombudsmani jelentésre reagálva most azt kezdeményezte, hogy Szabó Máté ossza meg velük az állításait alátámasztó tényeket.

k. a.

cimkék

hirdetés

Könyveink