hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Munkában, szerelemben: a belső tűz olykor elemészt

„A lelkesedés eltűnt, helyét átvette a fáradtság, az érdektelenség, és ami eddig simán ment, az most napról napra jobban frusztrálja” – idézi a kiégés tüneteit a SonLine.

A fogalmat általában a munkához kötik, de kapcsolatainkban, hobbijainkban, céljainkban ugyanúgy megélhetjük ezt az érzelmi és fizikai kimerültséggel járó állapotot, mint szakmai életünkben – írja a lap.

A kiégés mindig egy hosszabb folyamatot jelöl, amelynek kezdeti szakaszában jellemző a felfokozott érzelmi állapot, az óriási energiabefektetés, a megfelelési kényszer, a „mindent bevállalás”. Az ember megpróbál a „legjobb formájánál is jobbat hozni”, még ha ehhez gyakran erőn felül kell is koncentrálnia, figyelnie, teljesítenie.

A kiégés tünetei gyakran hasonlóak a depresszió tüneteihez. Az eleinte inkább érzelmi kimerültséghez fizikai kimerülés, testi tünetek is társulhatnak, különösen elalvási nehézségek, a pihentető alvással kapcsolatos problémák, mély és tartós fáradtságérzet vagy ok nélküli fejfájás, de jelentkezhetnek keringési vagy emésztési panaszok is – olvasható a sonline.hu cikkében, ahol kitérnek a kezelés lehetőségeire is.

(forrás: Sonline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés