hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Most lehetne javítani az alapellátáson

A legfrissebb adatok szerint már nem rekordközeli a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma, mondta az Alfahírnek Selmeczi Kamill.

Selmeczi Kamill a FAKOOSZ elnöke az Alfahírnek elmondta, jelenleg megvan az a gazdasági környezet, amely megfelelő lenne, hogy érdemben javítsanak az egészségügyi ágazatban dolgozók, szűkebben a háziorvosok bérein. Amúgy legfeljebb 5 éven belül már komoly hatása lesz a háziorvos hiánynak – jelenleg is rengeteg pluszmunkával oldható csak meg a helyettesítés.

November elsején csak 303 praxis volt üres, ebből 62 olyan, ahol kifejezetten gyermekorvosi rendelés zajlik. Sok helyen egyébként nemcsak kiürültek, hanem meg is szűntek praxisok: 2000-ben még 5159 praxis volt hazánkban, 2015-re már csak 4817 maradt, ez 6 százalékos csökkenést jelent.

A november eleji adatok szerint is rengeteg a betöltetlen háziorvosi praxis az országban.

Ez egy generációs probléma, a háziorvosok korfájából fakad. A jelenleg praktizálók egyharmada már nyugdíjas korú, 60-70 éves, vagy még ennél is idősebb. A háziorvosok második harmada a nyugdíjkorhatár-közeli, vagy azt elérő, a Ratkó-korszakban születő generáció, s mivel ők jelentik a gerincét a háziorvosi ellátó körnek, így arra lehet számítani, hogy tovább fog növekedni a megüresedett praxisok száma.

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy egy praxis betöltetlen?

Ezt húzzuk alá kétszer: ezekben a körzetekben nem szünetel az ellátás! Az idősebb korosztály, akár éveken keresztül tartó folyamatos helyettesítéssel biztosítja, hogy a lakosság ne maradjon ellátás nélkül. Mindezt természetesen a saját betegei mellett.

Ez vélhetően komoly plusz terhet jelent.

Sem anyagilag, sem pedig erkölcsileg nincs kellőképpen elismerve az a kolléga, aki a napi munkaidején felül is hatalmas erőt kifejtve látja el az akár harmadik körzetének betegeit is. A helyettesített körzet finanszírozása azonban a felére csökken, amennyiben az egy év után is betöltetlen, így ebből a fele pénzből kellene a plusz feladat költségeit, a nővér bérét kigazdálkodni.

Mennyire kilátástalan a helyzetünk?

Nem kilátástalan, mert a gazdaság termel most elegendő többletet az előrelépéshez, de ehhez változtatni kell a szemléletünkön, az egészségügyi ágazatot muszáj pozitívan diszkriminálni. Meg kell érteni, az ellátás biztonsága és fenntartása elsődleges, míg a megfelelő szakemberlétszám biztosításához konkurálni kell a nyugat-európai egészségügyi bérekkel, vagy legalábbis el kell érni a nyugat-európai átlagot.

A tisztességes bérezés mellett ugyanilyen fontos a pályaorientáció. Ösztöndíjprogramokat kell szervezni, forrásokat kell biztosítani, hogy a medikusokat sikerüljön a háziorvosi területre csábítani. Mondhatjuk, ez egy kegyelmi állapot, a gazdasági helyzet megengedi az érdemi beavatkozást, most már csak a politikai döntést kell meghozni.

S ha nem születik meg ez a politikai döntés?

A huszonnegyedik órán már túl vagyunk, öt éven belül igen komoly hatása lesz a nyugdíjba-vonulásoknak, de még van esélyünk tompítani a hatásokon.

(forrás: Alfahír)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés