hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Mobilalkalmazás „fehér szem”-es fotók diagnosztikai célú elemzésére

Amerikai kutatók olyan okostelefonos applikációt készítettek, amely a telefonon tárolt fotók alapján képes meghatározni, hogy a képeken látható kisgyerek szenved-e valamilyen szembetegségben.

A Baylor University, a Massachusetts Eye and Ear Infirmary, a Harvard Medical School és a Dana-Farber Cancer Institute közös kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy új, ingyenes okostelefonos applikációjuk képes a telefonon tárolt képekből diagnosztizálni egyes szembetegségeket, még mielőtt egyáltalán annak gyanúja felvetődne.

Mindnyájan találkoztunk már olyan, kisgyerekekről készült képekkel, amelyeken a kisdedet mintha megszállta volna az ördög, mert a fotón vörösen izzanak a pupillái. Ezt a jelenséget a retináról visszaverődő fény okozza, ám néhány esetben vörös helyett fehér folt látható a gyermek szemében. Ezek a foltok gyakran a megvilágítási viszonyok következményei, bizonyos esetekben viszont szembetegségekre utalhatnak, például retinoblasztómára, szürkehályogra vagy valamilyen retinopátiára. Az alkalmazás kifejlesztésének ötlete az egyik olyan kutatótól, Brian Shawtól származik, aki sajnos személyesen is érintett: kisfiánál retinoblasztóma alakult ki, és elvesztette egyik szemét.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A White Eye Detector nevű, ingyenesen hozzáférhető applikációt tesztelve Shaw és társai megállapították, hogy a fehér folt már a kisgyermekről 12 napos korában készült fotón is látható volt (és az app ki is szűrte), ha ekkor észlelték volna a betegséget, még megmenthették volna a kisfiú szemét. A kutatócsoport a validálás során 40 gyermekről készült összesen több mint 53 ezer fényképet vizsgált meg az alkalmazással. A bevont gyerekek felének a vizsgálat időpontjában már volt valamilyen diagnosztizált szembetegsége. Az alkalmazás a való életben felállított diagnózishoz képest egy évvel fiatalabb korban készült képeken már képes volt kimutatni a szembetegséget. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az alkalmazás ingyenesen letölthető a szülő mobiltelefonjára, és a telefonon tárolt képek elemzésével képes jelezni a szembetegséget.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink