2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ma bejelentik a Második Hepatitis Világ-csúcstalálkozót

Mit üzen a WHO a Hepatitis Világnapon?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnali cselekvésre ösztönzi az országokat a vírusos májgyulladás okozta halálozás visszaszorítása érdekében.

A 2016. évi Hepatitis-világnapon a WHO, a Hepatitis Világszövetség (World Hepatitis Alliance) valamint Brazília kormánya bejelenti a Második Hepatitis Világ-csúcstalálkozó (Second World Hepatitis Summit) megtartását, amelyet Brazíliában, Sao Paulóban rendeznek meg 2017. március 29-31-én. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016. július 28., a Hepatitis-világnap alkalmából felszólítja az országokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, valamint a szűrővizsgálatokhoz és terápiás kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében. Jelenleg csupán minden huszadik vírusos májgyulladásban szenvedő ember tud arról, hogy fertőzött, és száz betegből mindössze egy részesül kezelésben.  

"A világ nagy veszélyt vállalt, amikor nem törődött a hepatitisszel,” mondta dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója. „Itt az ideje a hepatitisszel szembeni globális összefogásnak, mégpedig a többi fertőző betegség, például a HIV/AIDS és a tuberkulózis elleni küzdelemhez hasonló léptékben.“ 

A világban 400 millió hepatitis B és C vírussal fertőzött ember él, ami több, mint tízszerese a HIV-fertőzöttek számának. Becslések szerint 2013-ban 1,45 millió ember esett áldozatul a betegségnek, míg 1990-ben a halálesetek száma még nem érte el az egymilliót.  

2016 májusában az  Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésen 194 kormány fogadta el a világ első vírusos hepatitisszel kapcsolatos globális egészségügyi stratégiáját, és hagyta jóvá a globális célkitűzéseket. A stratégia célkitűzései között szerepel, hogy 2020-ra 8 millió hepatitis B illetve C vírussal fertőzött betegnek kell kezelésben részesülnie. A hosszabb távú cél az, hogy 90%-kal csökkenjen az új vírusos hepatitis fertőzések száma, és 2030-ra 65%-kal csökkenjen a vírusos hepatitis okozta halálesetek száma a 2016-os adatokhoz képest.  A stratégia ambiciózus célokat fogalmaz meg, de a megvalósításukhoz szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. Létezik hatékony vakcina és kezelési mód a hepatitis B-re. A hepatitis C ellen még nincsen oltóanyag, a betegség kezelésében azonban drámai előrelépés történt az elmúlt néhány évben. A szájon át szedhető, direkt ható antivirális gyógyszerek megjelenése lehetővé tette, hogy a betegek több mint 90 százalékát 2-3 hónapon belül potenciálisan meggyógyítsák. A gyógymód azonban a jelenleg érvényes politikák, előírások és gyógyszerárak miatt számos országban az emberek többsége számára elérhetetlen.

„Azonnal cselekednünk kell, hogy véget vessünk a hepatitis okozta felesleges halálozásnak”, mondta dr. Gottfried Hirnschall, a WHO HIV/AIDS részlege és a Globális Hepatitis Program igazgatója. „Ehhez az kell, hogy mielőbb felgyorsítsuk a szolgáltatásokhoz és gyógyszerekhez való hozzáférést minden rászoruló számára.”  

Bizonyos országok ugyanakkor megtalálják a módját annak, hogy a rászorulókhoz eljuttassák a megfelelő szolgáltatásokat. Erőfeszítéseiket megkönnyíti, hogy csökken a hepatitis C kezelésére szolgáló gyógyszerek ára. Az árak folyamatosan esnek, különösen azokban az országokban, ahol kaphatók generikus gyógyszerek. 2015-ben készült egy előzetes elemzés, amely 300 000-re becsülte azoknak az alacsony- és közepes jövedelmű országokban élő embereknek a számát, akik az új direkt ható antivirális szerek révén részesültek hepatitis C kezelésben. A közepes jövedelmű országok alsó sávjába tartozó Egyiptomban, ahol a világon az egyik legmagasabb a hepatitis C előfordulási aránya, az elmúlt 12 hónapban 200 000 ember részesült kezelésben, és a hepatitis C kezelés egy főre jutó költsége a 2014. évi 900 dollárról 2016-ra 200 dollár alá csökkent. Más országok is fokozták a hepatitis C elleni küzdelmet. Brazíliában és Pakisztánban gyors ütemben folyik a kezelés kiterjesztése, míg Grúzia tervet jelentett be a betegség felszámolására.  

 
A hepatitis B és C fertőzés fertőzött vér, valamint fertőzött tű és fecskendő útján terjed egészségügyi intézményekben és intravénás droghasználók körében. A vírusokat nem biztonságos szexuális érintkezés útján és fertőzött anyáról az újszülött gyermeknek is át lehet adni. 2014-ben 184 országban szerepelt a csecsemők oltási programjában hepatitis B védőoltás, és ezekben az országokban a gyerekek 82%-a meg is kapta a hepatitis B vakcinát. Ez jelentős előrelépés az 1992-es évhez képest, amikor 31 országban oltottak hepatitis B ellen. Ez volt az az év, amikor az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése határozatot fogadott el, amelyben ajánlották a hepatitis B elleni védőoltás globális bevezetését.  

Emellett vérbiztonsági stratégiák alkalmazásával, például minden transzfúzióhoz használt, donor által adott vér és vérkomponens minőségbiztosított szűrésével is segíthetünk megelőzni a hepatitis B és C vírus terjedését. A biztonságos injekciózási gyakorlatok, a szükségtelen és nem biztonságos injekciózás megszüntetése olyan stratégiák, amelyek hatékony védelmet nyújthatnak a vírus átadásával szemben. Az intravénás kábítószer-élvezők számára olyan károkat enyhítő szolgáltatásokat kell nyújtani, hogy körükben a hepatitis visszaszorítható legyen. A biztonságosabb szex, többek között a partnerek számának minimálisra csökkentése és a barrier típusú védekező módszerek (óvszer) használata ugyancsak védelmet nyújtanak a fertőzés terjedésével szemben.

(forrás: WHO, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink