hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Mit gondol egy cukorbeteg? Megkérdezték...

Felmérték a cukorbetegek diabétessszel kapcsolatos tudását, s életmódjuk legfontosabb jellemzőit a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének kezdeményezésére.

Az Éljen szövődmények nélkül! című program  keretében orvosok, illetve asszisztenseik mérték fel országszerte a pácienseik tudását a 2-es típusú diabétesszel kapcsolatban, valamint azt kutatták, hogy megítélésük szerint mennyire változtatja meg életüket a betegség.

Az 1583 feldolgozott kérdőívből egyebek között kiderült, hogy a megkérdezettek bő harmada vélte úgy, hogy nagy hatással van a betegség az életére (37,3 százalék), de csaknem ugyanekkora csoport (33,5 százalék) mondta azt, hogy az nem befolyásolja az életét.

Arra a kérdésre, hogy a betegnek módjában áll-e befolyásolni betegsége kimenetelét, a válaszadók többsége 61,3 százaléka válaszolt igennel, vagyis tisztában van azzal, hogy állapota a saját kezében van. A válaszolók hatoda viszont úgy gondolta, hogy nem tudja befolyásolni állapotát. Egyébként a gyógyszeres kezelés hatásában jobban bíznak a diabéteszesek (63,4 százalék), mint saját maguk tevékenységében.

A válaszolók több mint harmada, 37 százaléka nem étkezik tudatosan, nem számolja a szénhidrátbevitelét. Azok között viszont, akik figyelnek erre, 70 százalék azok aránya, akik betartják a 200 grammos napi szénhidrátmennyiséget jelentő diétát.

A kérdőívben kitértek arra is, hogy végeznek-e és ha igen, milyen gyakorisággal valamilyen mozgást a betegek. A válaszok szerint legalább hetente sportol a felmérésben szereplők fele, majdnem harmaduk azonban egyáltalán nem mozog.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés