hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Miről informál egy bélben utazó kapszula?

A bélcsatorna gázösszetételének egy lenyelhető kapszula segítségével való meghatározása bizonyos kórképeken túl a különféle diéták bélműködésre kifejtett hatásáról is informál.

A humán béltraktus különféle gázok egyvelegével leírható rendszer. A benne található gázok összetétele – a „lenyelt” levegőn túl – elsősorban az endogén kémiai reakciók, az enzimatikus folyamatok és az intesztinális mikrobiom metabolikus aktivitásának eredményeként keletkezett gázoktól függ.

Az intesztinális gáz hidrogén-, szén-dioxid-, nitrogén- és oxigén-tartalma számos kórkép markere lehet. Bebizonyosodott például, hogy irritábilis bélszindróma (IBS) esetén a bélgázok összetétele eltér az egészséges egyénekben mérhetőétől.

A megbízható bélgáz-analízis már régi igény

Korábban már számos módszerrel próbálkoztak az intesztinális gázelegy analízise céljából. A székletminták in vitro inkubációja, a kilégzési teszt, a szondák alkalmazásával végzett vizsgálatok egyaránt említhetők. Minden módszer esetében felhozható azonban valamilyen hátrány, ami az általa nyerhető információk megbízhatóságát is befolyásolja.

Lenyelhető, gázösszetételt analizáló kapszula

Egy ausztráliai kutatócsoport nemrégiben olyan lenyelhető kapszulát fejlesztett ki, ami a bélcsatornában haladva minden időpillanatban információt továbbít az aktuális hidrogén-, szén-dioxid- és oxigén-tartalomról. A Nature Electronics folyóiratban megjelent eredmények alapján a kapszula-endoszkópiás módszer alkalmazása számos új információval szolgál a humán bélcsatornában uralkodó viszonyokat illetően.

A 26 mm hosszúságú, 9,8 mm külső átmérőjű, átlátszatlan polietilénnel borított kapszula gáz-analízisre alkalmas eszközökkel, 433 MHz-en működő jelátvivő rendszerrel és hőmérséklet-szenzorral rendelkezik; a kábelek nélkül funkcionáló eszköz működését ezüst-oxid elem biztosítja.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Kapszula-endoszkópiával meglepően új tényekre derül fény

Egy 5 személy bevonásával végzett pilot-vizsgálat érdekes dolgokra világított rá. Kiderült, hogy a gyomorban oxigén termelődik. Úgy tűnik, hogy a gyomor oxigéntermelése egyfajta védő funkciót tölt be, ami a gyomorba került idegen anyagok oxidációs úton történő ártalmatlanításában játszik szerepet.

A vastagbél sem tökéletesen anaerob miliővel rendelkezik: rostszegény táplálkozást követően ugyanis a kapszula a vastagbélben is oxigén jelenlétét mutatta ki. Mihelyst azonban a bélbaktériumok a ballasztanyagok fermentálásába kezdtek, az oxigén helyét átvette a hidrogén és a szén-dioxid.

A kapszula által szállított információk alapján úgy tűnik, hogy a bélbaktériumok meglehetősen gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott étkezési szokásokhoz; és a rostban gazdag koszt a bélgázok összetételének számottevő változásához vezet.

A bélgázt analizáló kapszulában rejlő lehetőségek

Hamarosan kezdődnek a bélben uralkodó gázviszonyokat analizáló kapszulával végzett fázis II. klinikai vizsgálatok. A jövőben a kapszula lenyeléssel történő bélgáz-analízis alkalmas lehet az intesztinális mikrobiom funkciójának feltérképezésére – mind egészséges, mind beteg személyeknél. Emellett, lehetőséget nyújt arra, hogy a különféle diéták, gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők emésztési folyamatra kifejtett hatása elemezhető legyen, és egy adott egyén esetében az étrend vagy a gyógyszeres terápia optimalizálható legyen.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés