hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Minimumfeltétel még nincs, népegészségügyi program már van

Új szemlélettel alakítják át a minimumfeltételek rendszerét, az államtitkárság koncepciója megvan, ám az Egészségügyi Szakmai Kollégiumtól továbbra is várnak anyagokat – tájékoztatta lapunkat Ladányi Márta, egészségügyi ágazati koordinációért felelős helyettes államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben is hosszú hónapokat vett igénybe a minimumfeltételek módosítása, most az újfajta megközelítés miatt nem egyszerű a teljes koncepciót áttekinteni. Mint emlékezetes, a kompetenciaalapú minimumfeltételek kidolgozása Ónodi-Szűcs Zoltán öt pontjának egyike volt, és éppen a kórházszövetség tavalyi kongresszusán jelentette be, hogy nyárra elkészülnek a vonatkozó rendelettel. Később szeptemberre ígérték a (részleges) közzétételt, ám az ezzel kapcsolatos kérdéseket azóta rendre azzal hárítják el, hogy a szakmai kollégium tagozataira várnak, ezért nincs még új szabályozás.

Ladányi Márta szerint a folyamatot nem hátráltatta, hogy az új rendeletek kidolgozásáért felelős Országos Tisztofőorvosi Hivatalt (OTH) időközben integrálták az Emmibe, úgy vélte, helyettes államtitkári szinteken megfelelő az együttműködés. Kérdésünkre hozzátette, az OTH és a hozzá kapcsolódó háttérintézmények egymástól meglehetősen különböző tevékenységei, és a jogviszonyok sokszínűsége miatt nem volt egyszerű a beolvadási folyamat, ám a hatósági és egyéb feladatokat jogszabályok határozzák meg, amelyek nem változtak, ezek végrehajtásának szempontjából lényegtelen, hogy a hatáskörök a tisztifőorvoshoz, vagy a területért felelős helyettes államtitkárhoz tartoznak-e. Mint fogalmazott, bízik benne, hogy senkiben nem kelt majd rossz érzéseket, hogy egy minisztériumban működő hatóság ellenőrzi a tevékenységüket.

Komplex népegészségügyi csomag és keretrendszer készül az államtitkárságon – így fogalmazott lapunk kérdésére a helyettes államtitkár még tavaly novemberben. Minderről most csupán annyit árult el, szakmapolitikai programjukat a kormány elfogadta, kihirdetés előtt ál. A kabinet olyan programot hagyott jóvá, amely az elkövetkező két évre meghatározza a népegészségügy irányát és prioritásait. Azokra a megbetegedésekre fókuszáltak, amelyek a lakosságot leginkább érintik, és olyan halálozási arányokat okoznak, amelyekre feltétlenül reflektálniuk kell. Részleteket azonban csak a Magyar Közlöny megjelenése után árulnak el.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink