hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Minimálisan invazív eljárás tumorok molekuláris profilozásához

Izraeli kutatók olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a jelenleg alkalmazott módszerekhez képest minimálisan invazív módon lehetséges a tumorokból történő mintavétel a daganatok genetikai vizsgálatához.

A Tel Aviv University, a Herzliya Interdisciplinary (IDC) és a Technion Műszaki Egyetem közös kutatócsoportja a Scientific Reports folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az általuk kidolgozott minimálisan invazív elektroporációs eljárás alkalmas arra, hogy a tumorokból RNS-t és fehérjéket vonjanak ki molekuláris profilozás céljára.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Alexander Golberg et al, Molecular harvesting with electroporation for tissue profiling, Scientific Reports (2019).

Cancer cell made in 3d software (Forrás: 123rf)
Cancer cell made in 3d software (Forrás: 123rf)

Az onkológiában jelenleg használatos kezelési módszerek igen gyakran igényelnek szövetbiopsziát, mely egy kis szövetrész sebészeti úton történő kivételét jelenti, ám sok esetben okozhat lokalizált szövetkárosodást, vérzést, gyulladás, stresszt, valamint fokozhatja az áttétképződés (metasztázis) kockázatát is. Az izraeli kutatócsoport által kifejlesztett új eljárás a remények szerint hamarosan egy olyan alternatívát jelenthet, amelyben nincs szükség az adott szövetrész sebészeti feltárására.

Az egyelőre állati modellszervezeteken tesztelt elektroporációs módszer lényege, hogy a magas feszültségű pulzáló elektromos mezőkkel lehetséges minimális invazivitással olyan RNS-eket és fehérjéket kivonni az adott szövetből vagy szervből (például májból), amelyek alapján a vizsgálandó tumor molekuláris profil-meghatározása elvégezhető.

A kutatók kísérleti egereken vizsgálták az elektroporációs eljárás hatásosságát, melynek során májrákos egerekből in vivo kivont vizsgálati anyagot fejlett bioinformatikai módszerekkel, számítógépes algoritmusokkal elemeztek, és eredményeik szerint a leletekből meg lehet állapítani a tumor környezetének molekuláris profilját, azaz a minimálisan invazív módszer alkalmas a személyre szabott onkológiai szerek alkalmazhatóságának megállapítására.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink