2021. március. 04., csütörtök - Kázmér.
hirdetés

Mindennapi függőségeink

A szenvedélyek napjainkra túlmedikalizálttá váltak, hiszen bármitől lehet betegesen függeni. Ennek következtében bármilyen nemkívánatos vagy erkölcsileg helytelen viselkedést betegségnek tekinthetünk, aminek az a veszélye, hogy leveszi a felelősséget az illetőről, és teljességgel az orvosokra hárítja – állítja a vg.hu-nak a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője.

Az Amerikai Addiktológiai Társaság egy évvel ezelőtt definiálta újra a függőség fogalmát, megállapítva, hogy az egy krónikus agyi rendellenesség, nem pedig egyszerű viselkedési probléma. Ez volt az első alkalom, hogy a szervezet hivatalosan kinyilvánította: a függőség több mint egy kémiai anyag vagy viselkedési szenvedély miatt bekövetkező kóros magatartás. Különösen veszélyes, hogy a szenvedélybetegségek gyakran kéz a kézben járnak (például a játékfüggőség az alkoholizmussal).

A tanszékvezető a Világgazdaságban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a függőség kialakulásában három tényező befolyásolja a személyiséget: genetika, a szűkebb családi környezet, illetve a tágabb szociális környezet. A szenvedély szorongást old, és minél korábban kezdődik az erős szorongás, az annál jobban gyengíti az egyén megküzdési stratégiáját.

Az addikció idővel a homloklebeny egyre nagyobb területét érinti, és mindinkább zsugorodik az a rész, ami megálljt parancsol. De nemcsak az agy okolható a függőség kialakulásában, hanem a kulturális közeg is, hiszen egy élménytársadalom függő jellegű viselkedést eredményez.

Petke Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának munkatársa azt hangsúlyozta, különbséget kell tenni a feszültség és a szorongás között. A feszültség egy konkrét okkal magyarázható ideges állapot, míg a szorongás ennél jóval megfoghatatlanabb dolog, ezért nehezebben is leküzdhető.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.