hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Francia genetikus a világ legboldogabb embere

Mindenki lehet boldog, aki trenírozza az agyát

Az idegtudósok a valaha vizsgált legboldogabb embernek tartják azt a francia genetikust, aki több évtizede a Himalájában él buddhista szerzetesként, írja az [origo]. A szenzoros vizsgálatok szerint hosszú meditációs múltja agyát teljesen átalakította.

Matthieu Ricard molekuláris genetikusnak tanult, több évtizede azonban szerzetesként és a Dalai Láma követőjeként, segítőjeként él. Szenvedélyesen terjeszti a világban, hogy a meditáció megváltoztatja az agyat, és segít abban, hogy az emberek megtalálják a boldogságukat.

"A meditáció csodás területe a kutatásnak, mert nem csak egy transzállapot a mangófa alatt, hanem kitartó gyakorlásával teljesen átalakul az agy, és ily módon az ember maga is teljesen megváltozik", nyilatkozta a francia szerzetes az AFP-hírügynökségnek.

A most 66 éves Ricard a hetvenes években hátat fordított addigi életének, és Tibetbe költözve buddhista szerzetesnek állt. Hosszú meditációs tapasztalata alapján úgy véli, mindenki lehet boldog, aki trenírozza az agyát.

Néhány éve, a Wisconsin Egyetem kutatásának keretében Ricard és több száz, szintén hosszú ideje meditáló ember agyát mágneses rezonanciás felvételekkel vizsgálták, amely során a résztvevők koponyájára 256 szenzort erősítettek. Azt találták, hogy amikor a francia genetikus az együttérzésen, a mások iránt érzett könyörületen meditált, agya gamma-hullámokat bocsátott ki – ezek a tudatosság, a figyelem, a tanulás és a memória agyhullámai is.

A felvételek továbbá azt mutatták, hogy a homloklebeny elülső része az agy bal felén jóval aktívabb volt, mint a jobb felén. Az idegtudósok ezzel magyarázták hatalmas boldogságérzetét, és a negatív dolgok iránti csökkent fogékonyságát.

Ricard együttműködve más kutatókkal világszerte az idegrendszer képlékenységét, a neuroplaszticitás jelenségét vizsgálja. Egy 12 éve tartó kísérletben a meditációnak az éberségre, a figyelemre és az érzelmi egyensúlyra gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait vizsgálják. Azt találták, hogy a hatások már heti háromszor húsz perc meditáció után megmutatkoznak.

A teljes cikk

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink