hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Minden negyedik PICC-behelyezés felesleges

Túlságosan gyakran használják a kórházakban a perifériás vénán keresztül bejuttatott centrális vénakatétert, mivel könnyű hozzáférést biztosít az érrendszerhez, azonban a rövid távú használat felesleges kockázatnak teszi ki a betegeket, írja a Journal of Hospital Medicine.

Egy évtizede a kórházakban ápolt betegek jelentős része PICC-en (peripherally inserted central venous catheter, azaz perifériás vénán keresztül bejuttatott centrális vénakatéter) keresztül kap gyógyszert vagy tápanyagot, mivel az eszköz könnyű hozzáférést biztosít az érrendszerhez. Azonban a Journal of Hospital Medicine egy friss tanulmánya szerint a PICC-et legalább minden negyedik esetben feleslegesen helyezik be, ugyanis a betegnek nincs olyan hosszú ideig szüksége az eszközre, hogy az általa nyújtott előnyök felülmúlják a használatból eredő kockázatokat (David Paje és munkatársai: Patterns and Predictors of Short-Term Peripherally Inserted Central Catheter Use: A Multicenter Prospective Cohort Study).

A University of Michigan kutatóinak tanulmánya szerint a vizsgálatban részt vevő 15 397 beteg, akikbe az állam területén lévő 52 kórházban 2014 és 2016 között PICC-et helyeztek, 25,3%-a esetében csak 5 napig vagy annál is rövidebb ideig volt bent az eszköz. A PICC rövid távú alkalmazása (≤5 nap) során a betegek közel 10%-a szenvedett el valamilyen komplikációt (n=374 fő, 9,6%): 99-en (2,5%) vénás thromboembóliát, 17-en (0,4%) CLABSI-t (central line associated blood stream infection/centrális véráram-fertőzés); a leggyakoribb enyhe komplikáció a betegek 4%-ánál jelentkező katéter-okklúzió és a tűhegy 2,2%-uknál tapasztalt elmozdulása volt.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_chanawit'>chanawit / 123RF Stock fotó</a>

A tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a rövid távú PICC-betegek harmada egyben súlyos veseproblémákkal is küzdött, ami miatt potenciálisan dialízisre szorulhattak a későbbiekben, azonban esetükben a PICC alkalmazása olyan speciális kockázatokkal jár (véna-fal-ártalom), ami lehetetlenné teheti a dialízist.

A tanulmány vezető szerzőjének nyilatkozata szerint amikor tíz éve bevezették a PICC-et, a könnyű vénabiztosítás miatt gyorsan elterjedt a használata, és nem foglalkoztak a biztonságossági kérdésekkel. Mára azonban ez a dinamika megváltozott, kiderültek a rövid távú használattal is együtt járó mellékhatások (köztük a vérrögképződés és a fertőzések kialakulása), ezért sokkal óvatosabban kell használni az eszközt. A University of Michigan szakemberei a probléma kezelésére 2015-ben egy MAGIC betűszó elnevezésű szakmai irányelvet is kifejlesztettek, ami 2017 óta mobil-applikáció formájában is elérhető, és rövid távú használat esetén különböző alternatívákat is javasol.

A vizsgálat szerint azon betegek esetében volt a legnagyobb esélye a PICC rövid távú használatának, akik esetében a kórházi személyzet nehezen tudott vénát biztosítani, illetve akik számára az orvos többlumenű IV-eszközt rendelt (bár ezen betegek legtöbbje valójában nem kapott olyan gyógyszereket, amelyeket szeparáltan kellett volna bejuttatni). A klinikákon nagyobb eséllyel alkalmazták a PICC-eszközöket rövid távon, mint a kórházakban, és a rövid távú PICC-használatot indokló kórlap-bejegyzések – pl. antibiotikum-kezelés – a legtöbbször nem támasztották alá annak szükségességét.

Paje azt is hozzáteszi, hogy egyes tapasztalt betegek a szurkálást elkerülendő, maguk kérik a PICC alkalmazását, azonban, mint arra a belgyógyász külön felhívja a figyelmet, az ilyen betegeket és hozzátartozóikat különös gondossággal kell tájékoztatni az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatban, és erőfeszítéseket kell tenni, hogy csak a valóban szükséges esetekre korlátozódjon az eszköz használata.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés