hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Milyen az egészséges táplálkozási választásokra képesek agya?

Sok ember számára okoz nehézséget, hogy ellenálljon a csábításnak, és az egészségtelen, de finom helyett az egészséges ételeket válassza. A Journal of Neuroscience tanulmánya a prefrontális kéregben találta meg a szükséges önkontroll-képesség neuroanatómiai markerét.

Az emberek között óriási a különbség azzal kapcsolatosan, hogy mennyire képesek egészséggel kapcsolatos célokat követni a kísértések közepette, írják Liane Schmidt és munkatársai a Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmányukban (Neuroanatomy of the vmPFC and dlPFC predicts individual differences in cognitive regulation during dietary self-control across regulation strategies). A kutatók most egészséges férfiak és nők agyának tanulmányozásával megtalálták a kísértésnek való ellenálláshoz szükséges önkontroll-képesség egy lehetséges markerét.

A módszer a következő volt: összehasonlították a különböző fokban egészséges ételek választására képesek agyi struktúráját, illetve szürkeállományuk különböző területeinek vastagságát. A kortex vastagságát voxel alapú morfometriával (VBM) mérték, és a vizsgálati alanyokat MRI-vel figyelték, miközben egy olyan feladatot kellett elvégezniük, amelyben arra kérték őket, hogy kifejezetten az ételek egészségességére fókuszáljanak, mielőtt választanak közülük.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_sifotography'>sifotography / 123RF Stock fotó</a>

Az eredmény szerint azok, akiknek nagyobb a ventromediális és a dorsolaterális prefrontális kortex-vastagságuk (vmPFC és dlPFC), nagyobb önkontroll-képességgel bírnak az ételválasztás terén.

A kutatók ezt követően kiterjesztették és igazolták eredményüket: e neuroanatómiai markert felhasználva sikeresen jelezték előre egy másik, szintén egészségesekből álló minta esetében, hogy ki lesz képes önkontrollt gyakorolni egy, az előzőtől különböző regulációs stratégiát igénylő helyzetben, amikor a résztvevőknek egészségtelen, de finom ételektől kellett elhatárolni magukat.

A tanulmány hangsúlyozza: a vmPFC és a dlPFC neuroanatómiai különbsége az önkontroll képességének általános markere lehet. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel az agyi struktúra, ahogy a konnektivitás is, idővel az életmód következtében képes változni, ezeket az agyi régiókat az egészséges választások elősegítését célzó intervencióknak célba kell venniük.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink