hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A rossz alvók kövérebbek?

Egy új tanulmány szerint a túl kevés alvás nagyobb derékbőséggel és magasabb testtömegindexszel jár együtt – írja az Index.

Az 1615 felnőttet vizsgáló brit kutatásban – amelyről az Index ír a Forbes nyomán – három kategóriába sorolták a résztvevőket: az átlagosan hat, a hét és fél, illetve a kilenc órát alvók csoportjába. A kutatók arra jutottak, hogy a hat órát alvóknak három centiméterrel nagyobb a derékbősége, mint a kilenc órát alvóknak. Ezen kívül a testtömegindexük (BMI) is magasabb volt, a HDL koleszterinszintjük viszont alacsonyabb.

A tanulmány ugyanakkor nem állapított meg ok-okozati kapcsolatot a két tényező között, vagyis az nem derül ki belőle, hogy a kevesebb alvás vezet-e az elhízáshoz, vagy az elhízás miatt alszunk-e kevesebbet. Ha valóban az alvás áll az elhízás mögött, annak két lehetséges oka lehet: a kevés alvás rosszat tesz az önkontrollnak, ezért többet vagy rosszabbat eszünk; vagy az alváshiány felborítja az éhséget szabályozó hormonok termelődését, ami késő esti evéshez, így elhízáshoz vezet. A kevés alvás és az elhízáshoz vezető között étrend között nem talált összefüggést a kutatás.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés