hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Milliárdokat zárolt a kormány kutatásokra szánt forrásokból

Ebben az évben nem lehet kifizetni az elnyert, mintegy 12 milliárd forintnyi OTKA-kat, és más kutatási pályázatok is kútba esnek, írja a Qubit.

Egy július 11-én élesített kormányrendelet nyomán zárolt keretből egy sor bilaterális, például magyar-szlovén, magyar-osztrák kutatás is fut.

Az elmúlt negyedszázadban az OTKA, vagyis az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok nevű  pályázati rendszer az első számú és gyakran az egyetlen forrása a felfedező alapkutatásoknak. Ez a nemzetközileg elismert, nem mellesleg a világ legtöbb tudományfinanszírozási megoldásával kompatibilis struktúra hazai és külföldi bírálók bevonásával a Magyarországon végzett, de nemzetközileg is kiemelkedő alapkutatásokat támogatja, döntő részben az állami költségvetés fedezetével. 

Az elnyert pályázatok jelenlegi kifizető helye a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), amely két soron is szerepel „a költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről” címen a Magyar Közlöny 2022. évi 112. számában megjelent verdiktben. Az összesen 416 milliárd forint költségvetési forrás zárolását elrendelő csomagban 1,8 milliárd forintot közvetlenül a hivatal büdzséjéből, 20,2 milliárdot pedig a kifejezetten a kutatási és fejlesztési (K+F) célokat szolgáló NKFIH Alap keretéből zárolt a kormány.

A Qubit által megkérdezett kutatók közül sokan úgy vélik, hogy a mostani zárolások a három évvel ezelőtt a kormányzat által einstandolt kutatói hálózat ellehetetlenítését vetítik előre.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink