hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Mikro-RNS-ekkel prediktálható a Crohn-betegség progressziója

Amerikai kutatók felnőtt és gyermek betegeken végzett genomikai vizsgálataik során olyan mikro-RNS-ekre bukkantak, melyek segíthetnek megjósolni, hogy mely Crohn-betegeknél valószínűbb olyan súlyos problémák megjelenése, melyek bélreszekcióhoz vezetnek.

A Journal of Clinical Investigation (JCI) folyóiratban október 4-én megjelent cikkükben az amerikai UNC School of Medicine kutatói arról számoltak be, hogy vastagbél szöveteinek miR-31 (mikro-RNS) koncentrációja előre jelezheti, mely betegnél kell számítani a Crohn-betegség súlyos, ileosztómiát vagy a betegség rekurrenciáját is magában foglaló következményeire. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Genomic study finds a new role for microRNAs as predictors of Crohn's disease progression, Journal of Clinical Investigation.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A Crohn-betegség olyan krónikus állapot, melyet a bélszakaszok ciklikusan visszatérő gyulladása, majd remissziója jellemez. A tápcsatorna bármely szakasza érintett lehet a szájtól a végbélnyílásig, és a tünetek igen változatosak lehetnek: hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, hematochezia stb. A perzisztens gyulladás olyan szövődményeket eredményezhet – például a vastagél szűkületét (stricturák) vagy a bélfal perforációját – melyek gyakran sebészeti beavatkozást tesznek szükségessé, ám ezek jelentősen rontják a betegek életminőségét.

A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek növelik a súlyos mellékhatások, például az opportunista fertőzések és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és mivel nem létezik egyetlen, minden beteg számára hatásos kezelési mód, döntő fontosságú annak meghatározása, hogy mely betegeknél nagy a kockázata kedvezőtlen klinikai kimenetelnek.

Az észak-karolinai UNC School of Medicine kutatói genomikai vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a mikro-RNS-ek egyik típusa (miR-31) alacsonyabb koncentrációban volt jelen azon betegeknél, akiknél a súlyos szövődmények miatt sebészeti beavatkozásra volt szükség. A vizsgálatban Crohn-betegek szövetmintáin és egészséges kontrollokon végeztek méréseket, amelyeket szövettani vizsgálattal is kiegészítettek. Azoknál a betegeknél, akiknél a műtét időpontjában a miR-31 expressziója alacsony volt, jelentős arányban kedvezőtlenebb betegségkimenetekkel, például ileosztómiával és a betegség visszatérésével lehetett számolni. Frissen Crohn-betegséggel diagnosztizált gyermekeknél a diagnózis időpontjában mért alacsony vastagbéli miR-31 expresszió összefüggést mutatott a sebészeti beavatkozást igényló stricturák kialakulásával.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink