hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 14
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-10-10

Amerikai kutatók felnőtt és gyermek betegeken végzett genomikai vizsgálataik során olyan mikro-RNS-ekre bukkantak, melyek segíthetnek megjósolni, hogy mely Crohn-betegeknél valószínűbb olyan súlyos problémák megjelenése, melyek bélreszekcióhoz vezetnek.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-01-10

Mi hozhat újabb áttörést a rákgyógyításban az immunonkológiai szerek bevezetése után? Hogyan változik az onkoterápiás paletta az elkövetkezendő évtizedben? A szakértők szerint a baktérium- és vírusvektor alapú kezeléseké, valamint az RNS alapú beavatkozásoké a jövő.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2016-08-24

Izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma áttéteket képez a szervezetben.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2013-08-12

Gyurcsányi E. Róbert kémikus célja olyan új kémiai nanoszenzorok kifejlesztése, amelyek vírusok, fehérjék meghatározását teszik lehetővé.

#5
Praxismenedzsment 3. évf. 2. szám
Medical Online
2013-05-13

A mikro-RNS-ek rövid, fehérjét nem kódoló RNS-molekulák, amelyek poszttranszkripcionálisan befolyásolják a génexpressziót, és ezáltal a szervezet szinte valamennyi folyamatának szabályozásában részt vesznek. Sejt- és szövetspecifikusan exprimálódnak. Segíthetik különböző daganatok és altípusaik megismerését, a terápiás beavatkozásokra adott válaszreakciók monitorozását és prognosztizálását. Szerkezetük rendkívül stabil, mennyiségük meghatározható az archivált patológiai anyagokból is. Újabb eredmények alapján kimutathatók különféle testnedvekből, pl. vérből is, ami óriási jelentőségű lehet a nukleinsav alapú diagnosztikai módszerek fejlődésében. A közlemény bemutatja a mikro-RNS-ekhez kapcsolódó kutatások módszereit, és összefoglalja azokat a betegségeket, amelyekben a mikro-RNS-ek diagnosztikus értékét meghatározták.

#6
Medical Online >> Rovatok >> haematológia
2012-11-13

Az Orvostovábbképző Szemle szeptemberi számában három közleményt olvashatnak a laboratóriumi medicina témakörében. 

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-07-10

A sejtekben lévő RNS-károsodás eredménye a napégés, amely ugyanakkor segíti a testet, hogy megszabaduljon a sugárkárosodott sejtektől. A többi közt ezt állapították meg amerikai kutatók, akik humán bőrsejteken és egereken tanulmányozták a bőr napégésének pontos folyamatát.

#8
Current Opinion in Hematology IX. évf. 4. szám
Medical Online
2010-12-13

 

Célkitûzés
Az újonnan diagnosztizált köpenysejtes lymphoma (MCL) kezelésében az elmúlt években
elért elôrehaladás ellenére a kiújult MCL prognózisa változatlanul igen rossz. Az
MCL molekuláris patogenezisének jobb megismerésével számos ígéretes új terápiás
lehetôség merült fel.
Újabb eredmények
A közlemény szerzôi áttekintik az MCL sajátos biológiáját, és bemutatják, hogy a kórképre
jellemzô sejtciklus-szabályozási zavar és az apoptotikus mechanizmusok károsodása
számos lehetséges terápiás célpontot jelöl ki, amelyek közé tartoznak a ciklin
D1 és a sejtciklus-szabályozó fehérjék, a mammalian target of rapamycin gátlása, a
proteoszóma és a proapoptotikus molekulacsalád tagjai. A közlemény szerzôi áttekintik
a cdk-inhibitorokra, hiszton-deacetiláz-inhibitorokra, a proteoszóma-inhibitor bortezomibra,
a mammalian target of rapamycin inhibitorra és más kísérletes stratégiákra –
például az immunterápia és a mikro-RNS – vonatkozó legújabb preklinikai és klinikai
adatokat is.
Összefoglalás
Az MCL biológiáján alapuló újabb célzott szerek kifejlesztésével új terápiás stratégiák
kidolgozására nyílt lehetôség a kiújult MCL kezelésében, amelynek köszönhetôen
remélhetôleg megváltozik e nehezen kezelhetô betegség kimenetele is.
Kulcsszavak
Köpenysejtes lymphoma, újabb szerek, kiújult/refrakter lymphoma, célzott kezelés

Célkitűzés
Az újonnan diagnosztizált köpenysejtes lymphoma (MCL) kezelésében az elmúlt években elért előrehaladás ellenére a kiújult MCL prognózisa változatlanul igen rossz. Az MCL molekuláris patogenezisének jobb megismerésével számos ígéretes új terápiás lehetőség merült fel.

Újabb eredmények
A közlemény szerzői áttekintik az MCL sajátos biológiáját, és bemutatják, hogy a kórképre jellemző sejtciklus-szabályozási zavar és az apoptotikus mechanizmusok károsodása számos lehetséges terápiás célpontot jelöl ki, amelyek közé tartoznak a ciklin D1 és a sejtciklus-szabályozó fehérjék, a mammalian target of rapamycin gátlása, a proteoszóma és a proapoptotikus molekulacsalád tagjai. A közlemény szerzői áttekintik a cdk-inhibitorokra, hiszton-deacetiláz-inhibitorokra, a proteoszóma-inhibitor bortezomibra, a mammalian target of rapamycin inhibitorra és más kísérletes stratégiákra –például az immunterápia és a mikro-RNS – vonatkozó legújabb preklinikai és klinikai adatokat is.

Összefoglalás
Az MCL biológiáján alapuló újabb célzott szerek kifejlesztésével új terápiás stratégiák kidolgozására nyílt lehetőség a kiújult MCL kezelésében, amelynek köszönhetően remélhetőleg megváltozik e nehezen kezelhető betegség kimenetele is.

Kulcsszavak
Köpenysejtes lymphoma, újabb szerek, kiújult/refrakter lymphoma, célzott kezelés

#9
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2009-10-24
Az újabb tudományos eredmények hatalmas szemléletváltást hoztak a génkutatásban. Ma már tudjuk, hogy az evolúció során nem az egyes gének, hanem az összerendezett működésű génhálózatok jutnak jelentős szerephez.
#10
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2009-10-14
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A jelentés idén sem lett érthetőbb, ezért mi végeztük el az állam helyett a munkát, és közérthetően kiemeljük nektek az idei jelentés legfontosabb statisztikai adatait!

A huszadik század egyik legismertebb, Nobel-díjas tudósától, Sir John Ecclestől származik a következő megállapítás: "Az élet fejlődésének, az evolúciónak egyik, ha nem legnagyobb csodája az emberi agy..."