hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mikor ismerhetjük meg a kórházi fertőzések adatait?

A TASZ több mint másfél éve harcol és perel azért, hogy az ÁNTSZ kiadja a kórházi fertőzések adatait kórházakra lebontva, emlékeztet a hvg.hu.

A pert a szervezet másfél hónapja megnyerte a Kúrián, viszont kérdés, az adatok mikor lesznek nyilvánosak, az írásbeli döntést ugyanis még nem kapta kézhez, onnan ketyeg csak a határidő. A TASZ az elmúlt 3 év adataiért perelt, hogy látszódjon a tendencia is, emlékeztet a hvg.hu.

Az már egy bonyolultabb kérdés, hogy a kórházak által szolgáltatott adatok mennyire fedik a valóságot, tapasztalni ugyanis olyat, hogy hiába kapott el valamit a beteg, a zárójelentésén kórházi fertőzésre nem utal semmi. Van, hogy a beteg vagy hozzátartozó csak egy elejtett félmondatból tudja meg, hogy baj van, vagy silabizálhatja ki a latin rövidítéseket a zárójelentésen, mert az orvostól nem kapott tájékoztatást. Így tehát az sem biztos, hogy az összes fertőzést jelentik a központnak.

Az adatok nyilvánosak lesznek – valamikor (Fotó: MedicalOnline archiv)
Az adatok nyilvánosak lesznek – valamikor (Fotó: MedicalOnline archiv)

A tisztiorvosi szolgálat szerint mindenesetre a jelentési fegyelem jó. Az állítás nehezen igazolható. A TASZ történeteket gyűjtött kórházi fertőzéses ügyekről, hogy elérje, az egészségügyi hatóság vizsgálja ki az eseteket. Szerintük a hatóság mulaszt, nem használja ki az ellenőrzési jogosultságait, és nem szankcionálja azokat az osztályokat, ahol a szabálytalanságokból is fakadóan magas a kórházi fertőzések száma.

A hatóság a TASZ kérésére nem indított vizsgálatokat, inkább azzal vágott vissza, hogy a szervezetnek nem is volt joga a betegek történetei alapján vizsgálatot kezdeményezni. Az ombudsman nemrég kimondta ugyan, hogy a vizsgálatokat meg kellett volna indítani, de azóta sem történt semmi.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink