hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Megszólal az egészségügyért felelős államtitkár

Öt nagy egészségprogram készül annak érdekében, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota – mondta a Magyar Időknek Nagy Anikó.

– Magyarország mind a megbetegedési, mind a halálozási statisztikákban, mind az egész­ségügyre fordított közkiadások területén elmarad a fejlett országoktól, holott az ország gazdasági teljesítőképessége alapján már jóval előbbre járhatnánk. Ezt nem én mondom, hanem a Magyar Kórházszövetség elnöksége állítja, amelynek ön is tagja volt.
– A megbetegedésekért, halálozásokért a nemzet­közi felmérések szerint is csupán mintegy 12 százalékban felelős az egészségügyi ellátórendszer. Ezért is rendkívül fontos a be­tegségek megelőzése, a lakosság egészségtudatosságának, életmódjának javítása. Ez nemcsak pénz, hanem társadalmi össze­fogás és tudatformálás kérdése is. Jelenleg például évente közel 35 ezer amputációt végeznek az országban. Ezeknek a sajnálatos beavatkozásoknak a nagy része megelőzhető lenne. Ezért is szeretnénk olyan nemzeti programokat el­in­dí­tani, amelyek a leggyakoribb, a lakosság nagy tömegeit érintő betegségek kialakulá­sának megelőzését segíthetik.

– Tegnap benyújtották a jövő évi költségvetést. Ön szerint mennyi forinttal vagy hány százalékkal kellene növelni az egészségügyi közkiadásokat 2019-ben, és ehhez képest mi a reális?

– Természe­tesen azon leszünk, hogy az egészségügyre fordítandó források a korábbi évekhez hasonlóan, jövőre is jelentősen nö­ve­ke­djenek. Ez elengedhetetlen a humán erőforrás megtartásá­hoz, illetve az or­vosi technológiai fejlődés követéséhez az egészségügyi ellátórendszerben.

– Az utóbbi években nagy köz- és médiafigyelem irányult a kórházi fertőzésekre, és Kásler Miklós a betegbiztonság növelését is kiemelt célnak nevezte. Egy per folyo­mányaként hamarosan kórházakra lebontva közzé kell tenni a kórházi fertőzések adatait. Erről mit gondol?
– A kórházi fertőzések Európa- és világszerte komoly feladatot jelentenek az egészség­ügyi ellátórendszereknek. Bár ezen a területen az elmúlt években határozott javulást sikerült elérni, és nemzetközi összehasonlításokban is jó helyen állunk, mégis az elsők között kell foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Hamarosan elkészül az orszá­gos módszertani, cselekvési és felügyeleti rendszer, amelynek kialakításában a fertőzésekhez értő hazai szak­te­kintélyek vesznek részt. Határozott célunk, hogy minden intézményünkben kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését, és mindenképp változtatni szeretnénk a túlzott és indokolatlan antibiotikum-fogyasztás hazai gyakorlatán. Ezért is fontos, hogy megerősítsük az országos tiszti fő­orvos ellenőrzési jogkörét.

A teljes interjú a Magyar Idők portálján.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink