hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kásler az Arénában

A betegségügy-központú szemléletet a prevenció irányába alakítanák át a gyógyításban, mondta többek között Kásler Miklós az InfoRádióban.

Zömmel a várakozási idő okozza az elégedetlenséget a sürgősségi betegellátó osztályokon, amelyet egy orvosi diszpécserrendszer kialakításával lehetne mérsékelni. Ahogy beérkezik a beteg az ellátási pontra, egy orvos, vagy orvosi team megvizsgálja, és állapotának megfelelően további ellátóhelyekre – traumatológiára, kardiológiára – irányítja. Ez az emberi erőforrások minisztere szerint megfelezné, vagy akár harmadolná a sürgősségi ellátásra várakozók sorát. Többek között ez is elhangzott az InfoRádio Aréna című műsorában, amelynek szerdán este Kásler Miklós volt a vendége.

Ha megfelelő műszerezettség állna rendelkezésre az alapellátásban, amelynek használatát is támogatnák, a sürgősségi ellátás egy részét már ezen a szinten ki lehetne váltani – vélte a miniszter, aki szerint nagy segítséget jelenthet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amely lehetővé tenné, hogy a háziorvos konzultáljon akár az sbo orvosával is arról, hogy mely progresszivitási szintre kell küldenie a beteget.

Szeptemberre valamennyi magyar kórház teljes körűen használja az EESZT-t – tűzte ki célul a tavaly novemberben indított térrel kapcsolatban a tárca vezetője. Kásler szerint a felhőalapú rendszernek nagy szerepe lesz a nemzeti egészségügyi programok lebonyolításában, a népegészségügyi program kidolgozásában és megvalósításában. Bár vannak még technikai problémák az EESZT-vel, de jól működik – mondta a miniszter.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) példa lesz az egészségügyi rendszer átalakításában, a miniszter szerint ugyanis rendkívül korszerű, hogy tízmillió lakosra jut egy onkológiai csúcscentrum, mellette kiépült négy regionális központ, és minden megyei centrumkórházban elérhető onkológiai osztály. Kásler ugyanezt a struktúrát építené fel más szakmák esetében is, mint fogalmazott, javaslatait az országos intézetek vezetői lelkesen fogadták, és vállalták, hogy saját szakmai programjaikat három hét alatt felvázolják. Ezek alapján szerveződik újra a struktúra, alakulnak ki a progresszivitási szinteket, és kerül meghatározásra a szakmai tartalom, amihez hozzárendelik a finanszírozást.

Arra a kérdésre, hogy mindez miként hat majd a betegutakra, a miniszter úgy válaszolt, igyekeznek a szemléletet a „betegségügy” felől a prevenció irányába áthangolni, aminek eredményei 15-20 év múlva fognak megmutatkozni.

Azt ugyan elismerte a miniszter, hogy a szűrőprogramokon való részvétel alacsony, 40 százalék körüli, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy az elmaradott térségekben lényegesen többen, akár a lakosság 70 százaléka is részt vett a szűréseken. A miniszter szerint ennek az az oka, hogy a falvakban a plébános, a tanító és a polgármester elmondta a lakosoknak, hogy érdemes részt venni a vizsgálatokon, mert így időben észreveszik, hogy betegek, és meggyógyítják őket. Ezzel szemben a „felvilágosult, művelt világvárosban”, Budapesten nem volt senki, aki ezt ilyen koncentráltan és a hatékonyan elmondta volna.

Magyarországon az égetett szeszek fogyasztása nemzetközi összevetésben is magas, ahogy a dohányzás aránya is, és emelkedik a drogfüggők száma, sok káros szenvedély jelent meg – reflektált Kásler a hazai pálinkakultuszt firtató kérdésre. Mint mondta, a mértéken van a hangsúly, mert lehet mértékkel fogyasztani a minőségi magyar borokat vagy a minőségi magyar tömény italokat. Kifejtette, hogy ezt még a Lyoni Nemzetközi Rákügynökség is elfogadhatónak tartja, ha megfelelő pohárból fogyasztják. „Ez viselkedésmód, társasági szokások, és kultúra kérdése” – szögezte le a miniszter, majd azt is hozzátette, egy lengyel epidemiológus is foglalkozott a tömény alkohol és a rák összefüggéseivel, és megállapította, hogy Magyarországon azért magas a rák kialakulásának esélye, mert nagyon rossz minőségű tömény alkoholt fogyasztunk. Ám ez ma már minőség felé mozdul.

Nemrégiben zajlott le egy vizsgálat a hazai kórházakban, amelynek jelentése elkészült, eredményeit pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák – válaszolt a kórházi fertőzésekről szóló kérdésre a tárcavezető. Az összefoglaló jelentés ismeretében Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár vezetésével azonnal megalakult egy munkacsoport, és „készen vagyunk azzal, hogy mit kell tenni” a kórházi fertőzések ellen – mondta, hozzátéve, számolnak azzal is, hogy mindehhez milyen kiegészítő eszközökre lesz szükség a kórházakban. (Valószínűsíthető, hogy a miniszter annak a kötelező pont-prevalencia vizsgálatnak az eredményeire célzott, amely tavaly szeptember 25-e és október 20-a között zajlott valamennyi aktív fekvő, és hosszú ápolási idejű intézményben. A Szerk.)

Kismértékben rendezetlen ugyan a magánszolgáltatók szerepe jelenleg, de alapvető cél, hogy mindenki számára világosak legyenek a viszonyok. Tisztázni kell, mi történik a magánszektorban, és szétválasztani a két rendszert. „Nem vagyunk a magánszektor ellensége, nem akarjuk visszaszorítani, de szabályozni kell a feladatokat” – mondta Kásler.

A tárcán belüli munkamegosztásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, nem gondolkodik különálló államtitkárságokban, mert sok az érintkezési felület, egy-egy problémán több államtitkárságnak kell együtt dolgoznia. Példaként a túlsúlyt említette, ahol szerepe van a sportnak, oktatásnak, de még a szociális szférának is.

A  mintegy ötven perces műsoridő zömében az egészségügyi témák kerültek terítékre, de a családpolitikai döntések kapcsán is erre terelődött a szó. Az erre vonatkozó kérdésre Kásler Miklós kifejtette, hogy már az óvodában a család irányába kell terelni a gyermekek figyelmét, a családközpontúságot pénzügyi és orvosi eszközök is segítik. Hozzátette, hogy a születésszám csökkenését kutató felmérések adatait is igyekeznek feldolgozni, és lefordítani a mindennapok gyakorlatára.

A sportban célként határozták meg a tömegsport és az iskolai sport népszerűsítését annak érdekében, hogy a társadalom valamennyi tagja életkorának megfelelően mozogjon, ezzel is növelve az egészségben töltött életévek számát. A miniszter hangsúlyozta, hogy a tömegsportot határozattan támogatják a legkisebb településtől a legnagyobb városig, elmesélte azt is, az ő ötlete, hogy a városi gyerekek tömegsportja lehet a görkorcsolyázás, amelynek csekély az anyagi igénye, viszont már most is sokan művelik.

Kásler Miklós úgy értékelte, a minisztérium égisze alá tartozó területek mindegyikén jelentős előrelépés történt az utóbbi 6-8 évben, így az alapok, amelyekre építkezni lehet, megvannak, az irányok is jók, legfeljebb a prioritásokban lehet hangsúlyeltolódás.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink