hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

 

Miért dohányoznak a tüdőrákosok?

Cancer január 23-i online számának egyik közleménye szerint viszonylag sokan nem hagynak fel a dohányzással még akkor sem, amikor tüdőrákot vagy kolorektális rákot állapítanak meg náluk.

Az Elyse R. Park és munkatársai által a bostoni Massachusettsi Általános Kórházban végzett vizsgálatban 3063 kolorektális rákos és 2456 tüdőrákos beteg szerepelt kísérleti személyként. A kutatók először a diagnózis megállapításakor találkoztak a személyekkel, majd pedig öt hónappal később. Céljuk annak megállapítása volt, hogy mi visz rá egyeseket arra, hogy még a rák diagnózisának megállapítása után is dohányozzanak. Mint Park elmondta, ennek ismeretében az orvosok azonosítani tudják azokat a betegeket, akiknél nagy a dohányzás kockázata és célzottabban tudnak tanácsot is adni - írja a Medical News Today.

Saját beszámolójuk szerint a tüdőrákos betegek 90,2%-a és a kolorektális rákosok 54,8%-a dohányzott valamikor életében. A diagnózis megállapításának időpontjában a tüdőrákosok 38,7%-a  és a kolorektális rákosok 13,7%-a dohányzott, és öt hónap múlva a tüdőrákosok 14,2%-a és a kolorektális rákosok 9%-a még mindig nem hagyott fel e káros szokással.

A nem metasztatizáló tüdőrákban szenvedőkben a következő tényezők járultak hozzá a dohányzás fennmaradásához:

 • a beteget nem műtötték meg és nem részesült kemoterápiában
 • a beteg nem kapott érzelmi támogatást
 • a Medicare (a szegények számára járó állami biztosítás) vagy más olcsó biztosítás fedezte a beteg egészségügyi költségeit
 • korábban kardiovaszkuláris betegsége volt a betegnek
 • a beteg testtömegindexe alacsony volt
 • a beteg korábban is erős dohányos volt.

A kolorektális rákosokban a következő faktorok járultak hozzá a dohányzás folytatásához:

 • a betegnek nem volt biztosítása
 • a beteg férfi volt
 • a beteg legmagasabb végzettsége a gimnázium volt
 • nem műtötték meg a beteget
 • a beteg korábban is erős dohányos volt.

Mint az adatokból látható, a diagnózis felállításakor a tüdőrákosoknak jóval nagyobb hányada dohányzott, mint a kolorektális rákosoknak, azonban míg a tüdőrákosok túlnyomó többsége leszokott a dohányzásról, a kolorektális rákosok közt azok voltak nagy többségben, akik nem szoktak le. A kutatás arra is fényt derített, hogy a kétféle rák esetén más-más faktorok járulnak hozzá a dohányzás folytatásához.

A kutatás jelentőségéhez tudni kell, hogy a dohányzás rontja a rákkezelés hatékonyságát, növeli a későbbi rákkockázatot és megrövidíti az életet. Ennek ellenére egyelőre nem tanulmányozzák elég intenzíven a rák diagnózisa utáni dohányzás prevalenciáját és okait.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink