hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Dohányzásról Leszokást Támogató Központ nyílt Budapesten

Dohányzásról Leszokást Támogató Központ néven nyílt Budapesten egy olyan centrum, ahol orvosok és egészségpszichológusok térítésmentesen, személyre szabott programszerű támogatást nyújtanak a cigarettáról leszokni kívánó érdeklődőknek.

A telefonos forródrót és az interneten alapuló támogatás mellett egyéni konzultáció és csoportos tanácsadás is színesíti a palettát. A központ célja, hogy a viselkedésváltozást elősegítő módszerek minél szélesebb kör számára elérhetők legyenek – mondta el Urbán Róbert egészségpszichológus, a központ egyik vezető munkatársa a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón szerdán Budapesten.

A tájékoztatás szerint a dohányosok 4–5 százaléka teszi le sikeresen a cigarettát segítség nélkül, de a tudományos kutatások azt mutatják, hogy az egyéni, csoportos és a telefonos tanácsadás lényegesen megnöveli a sikeres leszokás esélyét.

Az Európai Unió átlagához viszonyítva a magyar lakosságban több mint kétszeres a dohányzással összefüggő halálozás. Ma Magyarországon több nő hal meg tüdőrákban, mint mellrákban. A legújabb felmérés szerint Magyarországon a dohányosok 45–50 százaléka szeretne leszokni, s 17 százalékuk kész arra, hogy 6 hónapon belül letegye a cigarettát – hangsúlyozta az egészségpszichológus.

A centrumban olyan orvos, pszichológus és egészségtanár szakemberek dolgoznak, akik az alapképzettségükön kívül intenzív, legalább 30 órás képzést kaptak a dohányzásról való leszokás elméletéről és gyakorlati aspektusairól. A pszichoterápiás kezelésen túl a leszokni kívánók a többi között stresszkezelési ötleteket kapnak, vagy megtudhatják, hogy minden dohányzással kapcsolatos eszközt érdemes elávolítani a környezetükből.

A központ tagja a leszokásvonalak európai hálózatának (European Network of Quitline) és rendszeres szakmai kapcsolatot tart fent a QUIT, Londonban működő leszokásvonallal is. A centrum felállítását és 3 éves működését a Pfizer Foundation amerikai alapítvány és egy hazai gyógyszeripari vállalat közös társadalmi felelősségvállalás keretében nyújtott független támogatása biztosítja.

Az érdeklődők a www.leszokasvonal.hu oldalon, a 393-5170 telefonszámon kérhetnek tanácsot, vagy jelentkezhetnek kezelésre.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés