hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A dohányzás többszörös veszélyei tüdőrákban

A dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásában játszik fontos oki szerepet, hanem később is jelentősen megnehezíti a betegek életét, hiszen a tumor kísérőjelenségeként hevesebb fájdalmakkal kell szembenézniük azoknak, akik továbbra sem hagynak fel a füstöléssel.

Korábbi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a dohányzás a tüdőrák kórismézését követően is árt a betegeknek: lassítja a kezelések utáni felépülést, csökkenti a terápia hatásfokát, és összességében hátrányosan befolyásolja az érintettek életminőségét, hosszú távon pedig megnöveli a recidívák és a második daganat kialakulásának kockázatát.
A Duke Egyetem kutatása szerint 17 százalékra tehető azok aránya, akik továbbra is dohányoznak annak ellenére, hogy korábban tüdőrákot diagnosztizáltak náluk. A 900 beteg bevonásával lefolytatott vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a dohányzási szokások mennyiben befolyásolják a légzőszervi daganattal óhatatlanul velejáró fájdalom hevességét.
A Journal of Pain című lapban közzétett eredmények arról tanúskodnak, hogy a leszokásra képtelen betegek erősebb fájdalmat éltek meg betegségük kapcsán, illetve gyakoribbak voltak a szövődmények (köztük a dyspnoe és az általános gyengeség) is, mint azon korábbi dohányosok körében, akik a diagnózis felállítása után nem gyújtottak rá többé.
Úgy tűnik, hogy a fájdalom legyőzésére alkalmas stratégiáknak nagyobb szerepet kell kapniuk az olyan betegek előzetes felkészítésében, akik betegségük ellenére sem tudnak vagy akarnak lemondani a nikotin adta élvezetről.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés