hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Miért? Csak...

Bár egyre több környező országban is engedélyezik, a magyar egészségügyi kormányzat minden józan szakmai érv ellenére eredményesen szabotálja az abortusztabletta bevezetését – írja a NOL.

A lap felidézi: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár 2012 májusában a Hír TV műsorában jelentette be: a készítmény hazai regisztrációja nemzetközi kötelezettség volt, de az abortusztabletta alkalmazásával kapcsolatban olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely egykönnyen nem rendezhető. Ezért az egészségügyi szakállamtitkárság úgy döntött, hogy a készítmény beszerzése, az egészségbiztosító általi támogatása, forgalmazása szóba sem jöhet.

A politikai szándék szakmai megalapozására külön apparátust foglalkoztattak, amelynek az volt a feladata, hogy találjon jogszabályt a tabletta egyértelmű tiltására.

Eközben hiába kérte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Patent Egyesület, hogy a tabletta hétköznapi használatát akadályozó szakmai vita részleteit, a tiltást megalapozó úgymond „tudományos bizonyítékok” forrását az államtitkárság hozza nyilvánosságra. Ez máig nem történt meg. A sajtó ezzel kapcsolatos kérdéseire is semmitmondó közleményekkel, de leginkább hallgatással reagált a szakminisztérium. A jogvédők bírósághoz fordultak, és közérdekű adatigényléssel próbálták kideríteni, milyen rejtett kockázatokat fedezett fel az államtitkárság, ami sem a WHO-nak, sem a szakértő orvosoknak, sem pedig az engedélyező szerveknek nem tűnt fel. A GYEMSZI, a kórházakat fenntartó és a gyógyszerügyi hatóságot is képviselő megahivatal üzleti titokra való hivatkozással megtagadta a szakmai aggodalmakat megalapozó adatok kiadását. Ezt a TASZ nem fogadta el, és bírósághoz fordult. A pert – határidő-túllépésre való hivatkozással – elveszítették, mivel a gyakorlattól eltérően számították az eljárásra irányadó határidőt.

A jogvédő szervezet ismét a GYEMSZI-hez fordult, hogy a hatósági döntést, illetve a hatástanulmányokat és a „tisztázatlan kockázatokat” megismerhessék. Az újabb kérelemre a hatóságok kiadták a közigazgatási eljárást lezáró döntést, valamint a nyilvános értékelésről szóló jelentést is. Ezek mind azt igazolták, hogy a megfelelő eljárásokat, kockázatelemzést lefolytatták, és megállapították, a tabletta hatásos és biztonságosolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink