hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Abortusztabletta: ideje a színvallásnak

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben kér felvilágosítást az egészségügyi államtitkárságtól, miért nem engedélyezi az abortusztabletta alkalmazását.

A lépés közvetlen előzménye, hogy a TASZ két év után most megkapta a kért adatokat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI), s a szerint az abortusztabletta biztonságos, a hatályos abortuszszabályozásnak és az orvos szakmai álláspontnak megfelelően alkalmazható.

Bence Rita, a TASZ programvezetője felidézte, hogy a GYEMSZI már 2012-ben engedélyezte az uniós tagállamok többségében - többi között Ausztriában, a Benelux-államokban, Franciaországban és Skandináviában - is alkalmazott tabletta használatát, de nem hozta nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos dokumentációt. Ennek az adott különös súlyt, hogy az államtitkárság korábbi közleménye szerint a tabletta használatával kapcsolatos "kockázatok továbbra is vita tárgyát képzik".

A TASZ közérdekű adatigénylésének most a GYEMSZI közölte, hogy "a gyógyszer terápiás hatásossága klinikailag is biztosított, és az előny/kockázat aránya kedvező. (...) A fentiek alapján a gyógyszer maradéktalanul megfelel (...) a jogszabályi előírásoknak".

Bence Rita emlékeztetett, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalásában már 2005-ben kimondta, hogy az abortusztabletta alkalmazása nem vonja maga után a terhességmegszakítások számának növekedést, és kevesebb kockázattal jár, mint a műtéti beavatkozás. A tabletta használatának tiltása nem indokolt, a műtéti beavatkozással szemben kevésbé terheli meg a női szervezetet, a magzati élet védelméről szóló törvény előírásai pedig nem sérülnek, nem lazul a terhességmegszakítás szabályozása.

A TASZ mindezek után nyílt levélben fordult - a Patent Egyesülettel közösen - az egészségügyi államtitkársághoz. Mivel szerintük a dokumentumok azt bizonyítják, hogy az illetékesek elvégezték a megfelelő eljárásokat, kockázatelemzést, és megállapították, hogy a tabletta használata hatásos és biztonságos, azt kérdezik Szócska Miklós államtitkártól: mi az akadálya a tabletta forgalomba hozatalának?

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink