hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mi is van a kórházi fertőzésekkel?

Megtévesztő nyilatkozatok jelentek meg a sajtóban az MRSA-ról, közölte az ÁNTSZ. Az érdekvédők mellett viszont a korábbi országos tisztifőorvos is azt mondja, aggasztó a kórházi fertőzések száma.

Megtévesztő nyilatkozatok jelentek meg a sajtóban az ún. MRSA- (Methicillin Rezisztens Staphylococcus aureus) fertőzésekről. A magát egy érdekvédelmi szervezet képviselőjeként bemutató megszólaló több interjúban is azt sugallta, hogy az adatokat titkosították. A valóság ezzel szemben az, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, közli az ÁNTSZ honlapja.

A nyilatkozó a szolgálat szerint megfeledkezett említést tenni arról a lényeges tényről is, hogy hazánkban a jelentési fegyelem folyamatosan javul. Ebből következően egyre átfogóbb és a helyzetet megfelelően visszatükröző képünk van az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről. Az esetszámok statisztikai emelkedésében tehát meghatározó szerepe van annak, hogy egyre több esetről szerzünk tudomást, ami magával vonja azt is, hogy nem feltétlenül történik ennyivel több fertőzés a hazai egészségügyi intézményekben. Ráadásul hazánk az Európában jellemzőnél részletesebb, átfogóbb járványügyi megfigyelő rendszert működtet.

Az ÁNTSZ szerint 2014-ben egyharmadával kevesebb kórházi járványt észleltek hazánkban, mint az azt megelőző évben. Az egészségügyi ellátással összefüggő MRSA-fertőzéshez köthető halálesetek száma hazánkban 2014-ben 44 volt. Mint írják, az egészségügyi ellátás során bekövetkező fertőzések mögött zömmel olyan „szuperbaktériumok” állnak, amelyekre az antibiotikumok nem hatnak. A 2013-as Világgazdasági Fórumra készült szakértői jelentés szerint ez az egész világ számára fenyegetést jelent.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal készséggel áll a magát egy érdekvédelmi szervezet képviselőjeként bemutató aktivista rendelkezésére, hogy a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer működését bemutassa, továbbá, hogy az abban található adatok szakmai szempontú értékeléséhez segítségére legyen. A szakmaiságot nélkülöző, súlyosan téves, illetve megtévesztő állítások ugyanis alkalmasak arra, hogy aláássák az egészségügyi rendszerbe vetett bizalmat, ezt a magatartást az ÁNTSZ a lehető leghatározottabban elítéli, olvasható a szolgálat portálján. Ezzel szemben „az ANTSZ jelentésből az derül ki, hogy a magyar egészségügy katasztrofális állapotban van– mondta Falus Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt tisztifőorvos az ANTSZ vizsgálat eredményének részleteit nem ismeri, de szerinte már nincs is a korábbi értelmében vett ANTSZ. Az intézményt feldarabolták, a mostani tisztifőorvosnak messze nincsenek már olyan jogosítványai, mint korábban, tette hozzá Falus. Aki kórházba kerül, az sokkal nagyobb eséllyel fertőződik a higiénia hiánya miatt, mint az, aki a mindennapi élet tereiben mozog – vélekedett.

(forrás: ÁNTSZ, ATV)
hirdetés

Könyveink