hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Mi a technikai fejlődés ára?

A személyes szféra beszűkülése és a genetikai diszkrimináció csak két probléma azon sok közül, amelyek felüthetik a fejüket, ha hagyjuk, hogy fejvesztve haladjanak tovább az egészségügyi fejlesztések – írja a MedIQ-n Meskó Bertalan.

Több embernek van hozzáférése jobb ellátáshoz, mint eddig bármikor. Megfékeztünk egyes halálos betegségeket, és másokat kezelhetővé tettünk. Ennek ellenére vészjósló trendek tűntek fel a láthatáron, és a veszélyt kevesen veszik komolyan. Például általános orvoshiány van, és az ellátási költségek rendkívüli mértékben emelkednek a fejlett országokban – írja dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató MedIQ című blogján.

Minden orvosnak, betegnek, döntéshozónak és egyéb érintettnek komoly változásokra kell felkészülnie. Hogy ezt elkezdhessük, nyíltan kell beszélnünk a minket érintő fenyegetésekről. A témáról folyó párbeszéd elindítása érdekében Meskó írt egy listát a tíz legfontosabb etikai kérdésről, amelyekkel foglalkozni kell majd. Leszögezi: a cél nem a rémisztgetés, hanem a mihamarabbi párbeszéd.

A pacemakerek és az inzulinpumpák feltörhetőek,veszélybe sodorva ezzel betegek csoportjait. Alkalmazásokon és szolgáltatásokon keresztül jóval több információt osztunk meg magunkról, mint gondolnánk, amelyeket a kormányok vagy cégek akár kéretlenül is használhatnak. A betegek önmagukat diagnosztizálják, és az új technológiák beláthatatlan előnyöket biztosíthatnak azoknak, akik képesek megfizetni. Az élettartam meghosszabításának beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményei lehetnek, és azáltal, hogy a technológia begyűrűzik a magánéletbe még akár az LMBT-forradalomnál is nagyobb kihívással szembesíthet minket.

 

(forrás: MedIQ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink