hirdetés
hirdetés
2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés

Munkaerő helyett mesterséges intelligencia?

Az automatizálás és a mesterséges intelligencia sok állást feleslegessé tesz majd az egészségügyben  írja a MedIQ-n Meskó Bertalan orvosi jövőkutató.

A mesterséges intelligencia, a viselhető szenzorok, a virtuális valóság, az orvosi robotok megváltoztatják a betegek és az orvosok hozzáállását az egészségügyhözírja digitális naplójában Meskó Bertalan orvosi jövőkutató. Elkerülhetetlennek látszik, hogy az orvosi robotok, az automatizálás és a mesterséges intelligencia sok állást feleslegessé tesznek majd az egészségügyben. Azonban ahogy más területeken is, az innováció itt is fellendülést hozhat új technológiák segítségével.

A sebészeti robotok napról napra pontosabbak lesznek, ember nagyságú gépek betegeket szállítanak a kórházon belül, és a Xenex robotnak csak tíz perc kell egy kórterem UV-fénnyel történő fertőtlenítéséhez. Vinod Khosla szilícium-völgyi befektető azt nyilatkozta, hogy szerinte az orvosok 80 százalékát le fogja cserélni a technológia, mivel a gépek pontosabbak, objektívebbek és olcsóbbak lesznek majd, mint egy átlagos orvos. Azt is hozzátette, hogy egy idő után talán egyáltalán nem is lesz szükségünk orvosokra.

Meskó azonban nem így gondolja. Szerinte ehelyett a technológia lehetővé teheti az orvosoknak, hogy a munkájukra koncentráljanak, a betegeiket kezeljék, informálódjanak és kutassanak, miközben a monoton munkafolyamatokat automatizálnánk.

A fiatal kutató bejegyzésben hat területet vesz górcső alá, és azt vizsgálja, miként változtatja meg a modern technológia és a digitalizálás a családorvostant, a szülészet és nőgyógyászatot, a radiológiát, a szemészetet, a sportorvostant és rehabilitációt, valamint az onkológiát.

Végül megállapítja, mindent egybevetve sok állás szűnhet meg az elkövetkező években a robotok és az automatizálás miatt az egészségügyben, ugyanakkor kitűnő lehetőségek is nyílnak, de csakis akkor, ha az orvosok bővítik az ismereteiket, és nem esnek ki a gyakorlatból, megismerkednek a technológiai fejlődés lehetőségeivel és korlátaival, és feléjük emelkednek.Így sok szakterületen több idő jut majd a betegekre, és a szakemberek jobb betekintést kapnak a kórképekbe. Ezeket figyelembe véve rajtunk múlik, hogy naprakészen tartsuk a tudásunkat és pótolhatatlanná tegyük magunkat ebben a furcsa és gyorsan változó egészségügyi környezetben.

 

(forrás: MedIQ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés