hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Meglepődtek az ápolók a "béreiken"

A kabinet közlése az érintetteket is meglepte, a közzétett táblázatban a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel, írja a Népszava.

A kormányzati Facebook-oldalon minap közzé tett plakát szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint közötti. Ez a közlés még az érintetteket is meglepte: a táblázatban ugyanis a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel. A bejegyzéshez néhány nap alatt több ezer reakció érkezett az egészségügyben dolgozóktól, és más szakmákból is. Az utóbbiak azért értetlenkedtek, hogy „ mit sírnak folyton az ápolók ilyen bérek mellett”, az érintettek viszont mérgelődnek: „Hazugság!”; „Honnan vették ezeket a számokat, illetve ha igazak, mikor küldik a különbözetet?”; „Ez az egész csak arra jó, hogy egymásnak ugrasszanak különböző társadalmi csoportokat!”; „Na, az ilyen nettó hazugságok miatt hagytam magam mögött az egészségügyet!” - olvasható a bejegyzések közt.

„Nincs az az ember, aki január első napjaiban meg tudná mondani, hogy mennyi lesz az éves átlagkereset. Ezért mi sem értjük, mi értelme van mindennek” – reagált a lapnak a kormányzati plakátra Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte a feltüntetett összegeket csak akkor viheti haza valaki, ha legalább 200 ezer forintot túlmunkával szed össze. Csakhogy ennyi túlóra lehetősége nincs mindenkinek. A kamara a plakáton feltüntetett számok eredetére maga is rákérdez a szaktárca és az Országos Kórházi Főigazgatóság illetékeseinél. – Ráadásul ezek a plakátok éppen akkor hergelik a dolgozókat, amikor egyébként is kifeszített körülmények között kell dolgozni, ez nagyon méltatlan – mondta az elnök.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna kigyűjtötte a KSH által közzétett korábbi átlagkereseteket. Eszerint abban a kategóriában, ahol a kormány 517 ezer forintot mond, valójában 340 ezer a bruttó kereset. Ahol 575 ezret ott 389 ezer, ahol 649 ezret, ott 422 ezer, a 690 ezret, ott 499 ezer forint a valódi bruttó kereset. De ezeket is csak majd az ígért februári béremelés után érik el a dolgozók. Megjegyezte: 2021-ben nem volt illetményemelés a szakdolgozók körében. Hozzátette: sok munkakörben nincs is lehetőség havi több száz órás túlmunkára. Például az alapellátásban, a rendelőintézetekben dolgozó ápolóknak az alapbéren felül gyakorlatilag alig van lehetőségük kiegészítésre.  

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink