2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Mesterséges intelligencia segít a szívelégtelenség súlyosbodásának előrejelzésében

Egy amerikai klinikai vizsgálat eredményei szerint egy mesterséges intelligenciát alkalmazó viselhető tapasz 80%-os pontossággal jelezte előre a rehospitalizációs igényt átlagosan 10 nappal az akut tünetek megjelenése előtt.

A LINK-HF vizsgálat eredményeit közölte egy amerikai kutatócsoport a Circulation: Heart Failure folyóiratban, melyek szerint a felhasznált Vital Connect nevű EKG monitoring tapasz igen pontosan képes volt előre jelezni, hogy mely betegek igényelnek újbóli kórházi felvételt.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Continuous Wearable Monitoring Analytics Predict Heart Failure Hospitalization, The LINK-HF Multicenter Study, Circulation: Heart Failure, 2020 Febr. 25.

pannondoktor.hu
pannondoktor.hu

Az Egyesült Államokban 6,2 millió szívelégtelenségben szenvedő beteg él, akik 30%-át a kórházi kezelést követő 90 napon belül ismételten hospitalizálni szükséges, általában légszomj, gyengeség és folyadékgyülem miatt. Négy vezető amerikai kórház egy olyan közös vizsgálatot végzett, amelynek célja egy EKG-monitorozó viselhető tapasz által gyűjtött, mesterséges intelligenciával elemzett előrejelzések pontosságának, megbízhatóságának elemzése volt.

A Vital Connect nevű tapasz az átlagosan 68 éves betegek EKG-jeleit, valamint mozgásukat figyelte, a jeleket Bluetooth kapcsolaton keresztül mobiltelefonra, majd onnan a PhysIQ által fejlesztett elemző platformra továbbította. Ez a rendszer minden egyes beteg esetében egy normál mintázatot határozott meg a pulzus, légzésszám, séta, alvás, testtartás és mozgás tekintetében, majd az ezektől való eltérést regisztrálta. A rendszer az esetek több mint 80%-ában pontosan jelezte előre a szükséges rehospitalizációt, és átlagosan 10,4 nappal (medián: 6,5 nap) a tényleges újbóli kórházi felvételt megelőzően már jelezte a problémát.

A kutatócsoport olyan, nagy elemszámú klinikai vizsgálat elvégzését tervezi, melyben azt fogják elemezni, hogy a riasztások alapján elvégzett korábbi kezelések milyen mértékben csökkentik a rehospitalizációs arányt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.