hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

 

Kiválthatja a szívátültetést egy új kezelés

A világon elsőként ültettek át bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni képes, indukált pluripotens (IPS) őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban, közli a 24.hu.

A transzplantációt hétfőn végezték egy klinikai kutatás keretében, hogy megtudják, mennyire hatásos és biztonságos a kezelés egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő páciensnél, idézi az MTI az Oszakai Egyetem orvostudományi intézete kutatócsoportjának közleményét.

A kutatók reményei szerint az IPS-sejtek átültetése alternatívája lehet a szívátültetésnek. Egyelőre 10 olyan páciens részesül a kísérleti kezelésben, aki iszkémiás kardiomiopátiában szenved, egy olyan betegségben, amelyben a szív izmai nem jutnak elegendő oxigénhez érelzáródás miatt. A Szava Josiki vezette csapat már 2019 márciusában el akarta végezni a kísérleti kezeléseket, de a tervet el kellett halasztani, mert egy Oszaka térségét sújtó 2018 júniusi földrengésben megrongálódott az Oszakai Egyetemi Kórház, ahol az indukált pluripotens őssejteket növesztették, írja a 24.hu, azt is jelezve: a tokiói Keio Egyetemen is tervezi egy kutatócsoport IPS-ből nyert szívizomszövetek transzplantációját a dilatatív kardiomiopátia kezelésére.

(forrás: 24.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink