hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mennyi ideig tart egy háziorvosi konzultáció?

A háziorvos-beteg konzultáció átlagos ideje, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészségügyi ellátás színvonalával is összefügg, világviszonylatban kevesebb, mint 5 percig tart.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az átlagos háziorvos-beteg konzultációs időt az egészségügyi ellátási színvonal egyik fokmérőjeként tartja számon. A Cambridge-i Egyetem kutatói 67 ország bevonásával olyan vizsgálatot készítettek, amiben egy átlagos háziorvosi konzultáció hosszát számszerűsítették. Az eredmény meglepő: világviszonylatban átlagosan öt percnél kevesebb ideig tart egy háziorvosi konzultáció. Tény azonban, hogy az országok között jelentős különbségek vannak.

Rövidebb kontaktidő, alacsonyabb színvonalú egészségügy

A British Medical Journal Open folyóiratban 2017-ben megjelent közleményből kiderül, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó háziorvosi konzultációs idő, ami egyébként az orvos számára is stresszel jár, az egészségügyi ellátás gyengébb színvonalával is kapcsolatba hozható. Érthető módon egy hosszabb ideig tartó orvos-beteg kontaktus nagyobb eséllyel világít rá például az esetleges pszichés betegségek meglétére.

(Forrás: Magyar Rákellenes Liga)
(Forrás: Magyar Rákellenes Liga)

A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a hosszabb konzultációs idő magasabb egy főre eső egészségügyi kiadásokkal, nagyobb – adott számú népességre eső – orvosszámmal és az érintett orvosok alacsonyabb stressz-szintjével korrelál. Bebizonyosodott, hogy a rövid ideig tartó háziorvosi konzultációs idő a polifarmácia esélyének a növekedésével, az elégtelen minőségű orvos-beteg kommunikációval és az antibiotikumok túlzott mértékű használatával is összefüggésben áll.

28,5 millió orvos-beteg találkozást feldolgozó eredmények

A 67 ország bevonásával, 178 angol, kínai, japán, spanyol, portugál vagy orosz nyelven publikált vizsgálat (1946 és 2016 közöttiek) eredményeinek feldolgozásával született szisztematikus review összesen 28,5 millió háziorvos-beteg találkozás időtartamát dolgozza fel. A negatív rekord Bangladesé, ahol mindössze átlagosan 48 másodpercig tart egy háziorvos-beteg találkozás. Ezzel szemben Svédországban 22,5 perces átlagos konzultációs idő jellemző.

Hol áll Magyarország?

Néhány ország átlagos háziorvos-beteg konzultációs ideje, percben kifejezve a BMJ Open 2017-es közleménye alapján

0-5 perc

5-10 perc

10-15 perc

15-20 perc

20-25 perc

Banglades

Kína

Nepál

India

Kuvait

Afganisztán

Tanzánia

Eritrea

Kambodzsa

Szlovákia

Szaúd-Arábia

Szerbia

Magyarország

Uganda

Irak

Nigéria

Szudán

Irán

Szlovénia

Egyiptom

Brazília

Németország

Izrael

Románia

Egyesült Királyság

Szingapúr

Japán

Hollandia

Lengyelország

Horvátország

Új-Zéland

Spanyolország

Ausztrália

Portugália

Kanada

Franciaország

Svájc

Oroszország

Finnország

Norvégia

Bulgária

 

USA

Svédország

 

(Forrás: BMJ Open; Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: Praxismenedzsment)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés