hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Méhmióma kezelése lágyabb módszerrel

Öt év alatt 350 miómás nő kerülte el a méheltávolítást a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján egy új módszer, a mióma embolizáció segítségével – írják az egyetem honlapján.

A méhmiómák a jóindulatú daganatos elváltozások legnagyobb csoportját alkotják, a fogamzóképes korban levő nők harmadát érintik.  A betegség legtöbbször 35-40 év felett alakul ki, s ha már panaszt okoz, azok nagyon zavaróak: erős vérzéssel, gyakori vizelési ingerrel, inkontinenciával is járhat.  A kezelés gyógyszeres is lehet, de sokaknak műtétet ajánl a nőgyógyász, ami a méh teljes eltávolításával is járhat. Pedig a panaszok jelentősen csökkenthetők egy kisebb beavatkozással, az embolizációval is. Ennek során egy 1,5 mm-es katéter segítségével a méhet ellátó artériákba apró – fél mm átmérőjű – szemcséket juttatnak. Ezek a mikroszemcsék eltömítik a kisartériákat, így a mióma vérellátottsága jelentősen csökken, a szövetek elhalnak, így elindul a zsugorodása. A beavatkozás után a betegek több, mint 80 százalékánál megszűnnek, vagy jelentősen csökkennek a tünetek. Az összezsugorodott miómát – ha nem okoz panaszokat – nem távolítják el.

A beavatkozás sokkal kisebb megterhelést jelent, mint  a szokásos műtét, sőt néhányan gyermeket is vállalhattak utána – idézi a Semmelweis Médiasarok dr. Bérczi Viktort, a klinika igazgatója.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés