hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megújul a szakfelügyeleti rendszer

A területi szakfelügyelők novembertől – szükség esetén – a működési engedélyek visszavonását is kezdeményezhetik, írja a Magyar Hírlap.

A múlt héten jelent meg az egészségügyi szolgáltatók szakfelügyeletéről szóló Emmi rendelet. E szerint a szakfelügyelet az ellátás egész folyamatában vizsgálja a szakmai előírások, protokollok érvényesülését, továbbá cél a rendszer legjobb nemzetközi gyakorlatokkal való összevetése és a minőségfejlesztés módozatainak kidolgozása is.

A szakfelügyeletet továbbra is az országos tisztifőorvos valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok, illeteve azok járási hivatalai látják el az Emberi Erőforrások Minisztériumának módszertani irányítása mellett, a szakfelügyelők közreműködésével.

A területi szakfelügyelő vizsgálhatja a vonatkozó jogszabályok, irányelvek végrehajtását, a megelőzés, kórismézés, gyógyítás, ápolás, gondozás és rehabilitáció szakszerűségét, eredményességét, a feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a betegbeutalás rendjét, az ügyeleti-készenléti ellátás összhangját és a panaszok érdemi kivizsgálását. A szakfelügyelői névjegyzékbe pályázat útján lehet bekerülni, amelyet az országos tisztifőorvos ír ki. A megbízás legfeljebb három évre szól, de többször meghosszabbítható.

A helyszíni vizsgálat során a szakfelügyelő beléphet az egészségügyi szolgáltató helyiségeibe, megtekintheti az ellátási folyamatokat és a berendezéseket, az ellátásban közreműködő valamennyi személytől és betegtől akár írásban, akár szóban felvilágosítást kérhet. Azonnali intézkedést igénylő esetben a kormányhivatal soron kívül tájékoztatja az országos tisztifőorvost, ő pedig a minisztert. A szakfelügyelő kezdeményezheti az egészségügyi szolgáltatás felfüggesztését, vagy az ellátó működési engedélyének visszavonását is.

Az egészségügyi szakfelügyelők kiválasztására szolgáló pályázatot szeptember 1-jéig kell lefolytatni, az országos szakfelügyelő azonnal, a területiek  szakfelügyelők november 1-jén állnak munkába, írja a Magyar Hírlap.

További részletek a Magyar Közlöny 133. számában, amelyben megjelent az a rendelet is, amely százmillió forint többletforrást biztosít az egészségügyi szolgáltatók hatósági szakfelügyelete és az egészségügyi ellátás eredményességét értékelő minőségügyi szakfőorvosi felügyelet operatív feladatainak Nemzeti Népegészségügyi Központon belüli működtetésére.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink