2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megszületett az első "életmentő testvér" Franciaországban

A babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébi programban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét.

A baba Clarmant-ban, Párizs egyik elővárosában született az Antoine Beclere kórházban - közölték az orvosok, Rene Frydman és Arnold Munnich.

A török szülők gyerekeként világra jött újszülött az Umut-Talha nevet kapta, amely törökül azt jelenti, hogy "a reményünk". A baba lombik programban, szervezeten kívüli megtermékenyítéssel fogant, és január 26-án született meg 3650 grammos súllyal. Az embriók közül genetikai szűrés után választották ki: ellenőrizték, nem hordozza-e a béta-thalasszémia nevű súlyos vérszegénységet okozó betegség génjét. Testvére ebben a betegségben szenved, melyet a most egészségesen született újszülött köldökzsinórvéréből származó őssejtekkel kívánnak kezelni az orvosok.

A béta-thalasszémia hemolízis, amelynek során a vörösvértestek elpusztulnak az érpályán belül. Ilyenkor a hemoglobin - a vörösvértestekben található, az oxigént szállító fehérje - béta láncának szintézise károsodott.

A világ első "életmentő testvére", Adam Nash 2000-ben született az Egyesült Államokban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink