hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Mégsem fizeti ki a biztosító a gyógymarihuánát

Csehországban a képviselőház után a szenátus is engedélyezte a kender egészségügyi felhasználását – tudatta az MTI.

A módosított jogszabályt már csak Václav Klaus államfőnek kell aláírnia, hogy érvénybe lépjen. A Mladá Fronta Dnes című napilap korábba azt írta, hogy egy adagnyi "kender" ára 1200 korona (mintegy 13.500 forint) körül lesz.

A gyógyszerek előállításához szükséges vadkendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lesz kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. "Ez nem jelenti a marihuána legalizálását" - mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes parlamenti párt támogatta.

A marihuána alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni.

A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.
Miután Csehországban még senki sem gyárt ilyen gyógyszereket, először külföldről behozott marihuána alapú gyógyszerek kerülnek a gyógyszertárakba. Várható, hogy a hazai termelés beindulása után az árak csökkenni fognak.

Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána alapú gyógyszerek árát a betegbiztosító pénztárak nem fogják téríteni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.