2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Csehország marihuána-ipart teremt

Csehországban pénteken a képviselőház elé terjesztették azt a törvénymódosítást, amely engedélyezi a kender egészségügyi felhasználását – tudósít az MTI.

A gyógyszerek előállításához szükséges kendert állami engedély alapján termeszthetnék a kiválasztott termelők, maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lenne kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. "Ez nem jelenti a marihuána legalizálásáét" - mondta újságíróknak Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes képviselőházi párt támogatta.

A marihuána alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni. Ezeket a páciensek ingyen vagy jelképes áron fogják kapni.

A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyit kapott. A marihuána alapú gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.

A kender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. "Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki" - közölte Jindrích Voboril, nemzeti drogellenes koordinátor. A kender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.

Miroslava Nemcová, a képviselőház elnöke szerint: "Amennyiben nem történik semmi váratlan, a marihuána alapú gyógyszerek valószínűleg egy év múlva, tehát 2013 elején lesznek hozzáférhetőek Csehországban".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink