hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új szűrőközpont teszi teljessé a békési cukorbeteg-ellátást

Megnyílt a Békés Megyei Neuropathia Centrum

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2019. 04. 17-én megnyitották a Békés Megyei Neuropathia Centrumot. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, melynek következtében közel 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos-életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Egyik fajtája az érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, melynek következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket például a lábukon. Miközben szintén a neuropátiának köszönhetően a lábfejen kóros nyomáspontok alakulnak ki, és ezért sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a betegség korai felismerésével és az okaira ható kezeléssel.

Fotó: Wörwag Pharma
Fotó: Wörwag Pharma

A szövődmény másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet az emésztőrendszerben, vagy a szexuális funkciókban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki neuropátia.

A Wörwag Pharma egy csaknem 5 millió forint értékű Q-Sense készülékkel, számítógéppel, az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszttel és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel – kalibrált hangvillával, Tip-therm-mel, monofilamenttel támogatja a központ működését. A Q-Sense készülék a hőérzékelés eltérését méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg mennyire érzi a meleget vagy a hideget és azt is, hogy hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. A vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket és az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2019 áprilisában a 17. felnőtteket ellátó neuropátia centrum a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában. Az országos hálózat évente 8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

A Békés Megyei Neuropathia Centrum péntekenként 12:00-16:00 óra között fogadja a beutalóval érkező betegeket. Előjegyzést kérni munkanapokon 07:30-08:30 és 14:00-15:00 óra között lehet a 06-66-555-585, vagy 06-66-555-586 telefonszámon. A centrum dr. Taybani Zoltán, osztályvezető főorvos vezetésével működik.

(forrás: WÖRWAG Pharma, Békés Megyei Központi Kórház)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés