hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elektroakupunktúra diabeteses perifériás neuropátiában

Egy multicentrikus, randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a fájdalmas diabeteses perifériás neuropátiát az elektroakupunktúra hatásosan és biztonságosan enyhíti, közli az OTSZ Online.

A fájdalmas diabeteses neuropátia (PDN) a cukorbetegség egyik leggyakoribb komplikációja. A PDN-ben szenvedő betegek életminősége lényegesen romlik, rosszabbul alszanak, funkciózavaraik alakulnak ki, mindennapi tevékenységük erősen akadályozottá válik. Az előzetes klinikai guideline-ok szerint az elektromos stimuláció hatásos (B szintű evidencia), ennek megerősítésére végeztek Dél-Koreában vizsgálatot, melynek  eredményeit a Diabetes Care c. lap 2018. július 30-ai számában közölték.

A betegeket két csoportra randomizálták: az egyik csoport betegeinél hetente két alkalommal elektroakupunktúrás kezelést végeztek 8 héten keresztül, a másik, kontrollként szereplő csoport tagjai nem kaptak ilyen kezelést. A követés kilencedik hetében a PI-NRS szerint mért fájdalom mértéke az akupunktúrás kezelésben részesülő betegeknél jelentősebb javulást mutatott a kontroll csoport betegeihez képest (P=0,01): az elektroakupunktúrával kezeltek között 9 betegnél (15,52%) volt a PI-NRS alapján mérhető legalább 50%-os javulás, míg a kontroll csoportban ez csak 3 betegnél (6,25%) fordult elő (P=0,21). A kezelt betegeknél a McGill Pain Questionnaire rövidített változata szerint is csökkent a fájdalom, javult -a PDN-ben gyakori- alvászavar, és az EuroQol-5 Dimension szerint is csökkent a fájdalom (P<0,05). A Patient Global Impressions of Change szerint is végeztek felmérést: a kezelt betegek 82,5%-a 17 hónapig tartó javulásról számolt be, míg a kontroll betegeknél ez az érték csak 34,1%-os volt.

Biztonságossági probléma nem adódott, de mindkét csoportban azonos számban: 12-12 esetben fordultak elő mellékhatások, súlyos mellékhatások pedig 3-3 esetben.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés