hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megjelent az akut koronáriaszindróma új útmutatója (NICE)

A korai nem stabil angina és a nem ST elevációval járó szívinfarktus (NSTEMI) ellátására vonatkozó új útmutatót jelentettek meg az Egyesült Királyságban.

Írói hangsúlyozzák, hogy 2009-ben örvendetesen javultak a kardiovaszkuláris halálozás országos adatai, de még mindig több mint 40 000-en halnak meg NSTEMI-ben.

Az útmutató szerint, e diagnózisok megállapítása után, haladéktalanul el kell kezdeni az aszpirin és az antitrombin gyógyszerek adását, és a megbetegedetteket kategorizálni szükséges a rizikótényezők alapján (magas, közepes, alacsony csoportok).  A kórházi felvételt követő 96 órán belül el kell végezni az angiográfiát, és ezt követően a koronária intervenciót a közepes és magas rizikójú esetekben. A klinikailag nem stabil vagy magas rizikójú betegekben ajánlatos a beavatkozásokat minél gyorsabban végrehajtani.

Az útmutató felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a kórházból távozó betegek felvilágosítása (életmód-változtatás: több fizikai tevékenység, dohányzás felfüggesztése, mediterrán diéta).

Forrás: Br J Cardiol; 17(3): 109-110. – http://guidance.nice.org.uk/CG 94

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés