hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megjelent a szakmai kollégiumokról szóló rendelet

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint április végére feláll az új Szakmai Kollégium.

Szócska Miklós tavaly szeptemberi bejelentéséhez hasonlóan a korábbiaknál kisebb létszámú, rugalmasabb és hatékonyabb szervezetet felállítását hangsúlyozza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának ma kiadott közleménye is, amely szerint az új Szakmai Kollégium létrejöttének határideje ezúttal 2011. április vége. Ekkor "az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként kétszintű szervezet kezdi meg működését."

A Szakmai Kollégiumnak 60 – egyenként 3-3 fős – tagozata lesz. A tagozatok mellett, azokkal megegyező szakterületen 5-15 fős tanácsok alakulnak. A tagozatok tagjai operatív és koordináló szerepük mellett, véleményt nyilvánítanak – többek között – az egészségügy finanszírozási rendszeréről, a stratégiai fejlesztési kérdésekről, a kapacitás elosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, de az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről is.

A tanácsok fő feladata a szakmai társaságok tagságának bevonásával a tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, szakmai protokollok, és módszertani levelek összeállítása. Ezen túlmenően véleményezhetik az új vizsgálati módszereket és a gyógyító-megelőző eljárások alkalmazásának feltételeit, javaslatot tehetnek a szakmai vezetői (például osztályvezetői, főorvosi) pályázati kiírások szakmai követelményeiről, illetve a pályázó szakmai feltételeknek való megfeleléséről is állást foglalhatnak. A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a Szakmai Kollégium érintett tagozata felé.

Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, de a miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

A Szakmai Kollégium elnökét, két alelnökét és két titkárát a miniszter jelöli ki. A rendelet azonban igen szigorú összeférhetetlenségi szabályokat tartalmaz - például kormánytisztviselő nem lehet szakmai kollégiumi elnök vagy alelnök. A szabályozás korlátozza az egészségügyi beszállítókhoz, azaz a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, orvostechnikai berendezéseket gyártó és forgalmazó társaságokhoz fűződő személyes kapcsolatokat is.

"A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának célja az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának megbízható működése, amelyhez elengedhetetlen, hogy a szakmai testületek megválasztásának, összetételének legitimitását, a testület által adott állásfoglalások megalapozottságát az orvostársadalom elfogadja. Az egészségügyi kormányzat, valamint az orvosi kar támogatását egyaránt élvező Szakmai Kollégium munkájával hozzájárul a magasabb színvonalú egészségügyi ellátás megvalósulásához."

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink