2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Meghalt dr. Szita János

Dr. Szita János, az Országos Traumatológiai Intézet volt főigazgatója, türelemmel és méltósággal viselt súlyos betegség következtében elhunyt. A professzorra Flóris István emlékezik a Weborvoson.

Pályáját a Csepeli Kórház Traumatológiai Osztályán kezdte, dr. Somogyi Szilveszter főorvos tanítványaként, majd fiatal szakorvosként került az Országos Traumatológiai Intézetbe. Mint korosztályában oly sokan, Manninger Jenő professzor úr osztályán tanulhatott és dolgozhatott és méltán lett a legendás „combnyakteam” tagja, ezzel Manninger Jenő egyik legközelebbi munkatársa. Egyike volt professzor úr tanítványai közül, aki szorgalma, kiváló manualitása, tudományos és oktató munkája eredményeként az egyik legsikeresebb és legfényesebb pályát futotta be az Országos Traumatológiai Intézetben. Fiatalon lett osztályvezető főorvos, műtővezető főorvos, majd orvosigazgató és 2005-2007 között az Országos Traumatológiai Intézet főigazgatója.

Szakmai és tudományos munkája példaértékű. Ő volt annak a generációnak egyik utolsó tagja, aki a traumatológia csaknem teljes spektrumát művelte, operálta, tanította. Az elsők egyike volt, aki részt vehetett külföldi szakmai gyakorlatokon, főleg német nyelvterületen. Hosszabb időt töltött Bochumban Muhr professzor úr klinikáján, akit élete végéig mentoraként, tanítójaként tisztelt. Ott kezdte el tudományos munkáját is. Bochum-i munkáját is felhasználva írta és védte meg PhD értekezését „A medencegyűrű sérüléseinek kísérletes és klinikai elemzése” címmel. A medencegyűrű és acetabulum sebészet úttörője volt hazánkban. Ő tanított meg minket, tőle tanultuk meg a medence sebészetét csak úgy, mint oly sok mindent a traumatológiában. Fiatal orvosként felnéztünk rá, tanítómesterünk volt. Végtelenül türelmes volt hozzánk, fiatalokhoz, nevelt, oktatott, tanított minket. Vezetőként, főigazgatóként is mindenkihez udvarias volt. Nem csak orvos tanítványai, hanem az intézet minden szakdolgozója, munkatársa szerette, tisztelte őt, ahogy ő is tisztelt mindenkit, akivel együtt dolgozott.

A teljes megemlékezés a Weborvoson

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink