hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Meghalt az H5N6 első áldozata

Belehalt betegségébe az a kínai férfi, akin a világon legelső alkalommal mutatták ki  a madárinfluenza H5N6-os altípusát - a szakértők szerint nem kell járványra számítani.

A 49 éves férfi a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Nanpu megyéjéből származik. A kínai sajtóbeszámolók szerint április közepén ott került kapcsolatba a vírust hordozó elhullott szárnyasokkal, azt követően súlyos tüdőgyulladással szállították kórházba, végül pedig belehalt betegségébe.

A madárinfluenza H5N6-os altípusát korábban még sosem mutatták ki embereken, az szárnyasokban az Egyesült Államokban, Németországban és Svédországban ütötte fel eddig a fejét. A szecsuani egészségügyi hatóságok szerint elszigetelt esetről van szó, a férfi közvetlen környezetében lévők egyike sem mutatta megbetegedés jelét, így nem kell tömeges megbetegedéstől tartani. A hatóságok a szárnyasok ellenőrzésének fokozását ígérték.

Kínában 2013 eleje óta a madárinfluenza három olyan - H7N9-es, H10N8-as, H6N1-es - altípusa fertőzött embereket, amelyeket korábban csak állatokban mutattak ki. Ezek eddig több mint 420 megbetegedést és hat tucat halálesetet okoztak.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink