2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Meghalt Arvid Carlsson

A svéd Nobel-díjasnak nagy szerepe volt a Parkinson-kór elleni hatásos gyógyszer kifejlesztésében.

Kilencvenöt éves korában meghalt a svéd Arvid Carlsson, aki 2000-ben az orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje volt - közölte a svédországi Salhgrenska Akadémiára hivatkozva a TT helyi hírügynökség. Tizennyolc évvel ezelőtt három kutató, Arvid Carlsson, illetve Paul Greengard és Eric Kandel kapott orvosi Nobel-díjat, mert együttes munkásságuk elősegítette a normális agyműködésnek, az idegi és elmebetegségek keletkezésének jobb megértését, és a Parkinson kór elleni hatásos gyógyszer kifejlesztését.

Carlsson professzor figyelt föl a dopamin nevű ingerületáttevő jelentőségére, amelynek az agy bizonyos részeiben fellépő hiánya a Parkinson kórt okozza.

A gyógykezelés szempontjából különösen Carlsson doktor munkássága lehetővé tette más, különösen depresszió esetén alkalmazott gyógyszerek hatómechanizmusának megismerését. A tudós kimutatta, hogy bizonyos, tudathasadás kezelésére használt gyógyszerek rontják az ingerülettovábbítást, blokkolva a dopaminreceptorokat. Ez a megfigyelés jobban szelektáló gyógyszerek készítéséhez vezetett, amelyek a kedélyjavítók modern nemzedékét alkotják, közli az MTI nyomán a Kisalföld.

Wikipédia Arvid Carlsson. Göteborg Science Festival, 2011.
Wikipédia Arvid Carlsson. Göteborg Science Festival, 2011.

(forrás: MTI / Kisalföld)
hirdetés

Könyveink